Replik: Sluta förringa den illegala jakten på varg, Jägarnas riksförbund

Jägarnas riksförbund basunerar ut rena spekulationer och antaganden – samtidigt som man anklagar forskare på Grimsö för att överdriva den illegala jakten på varg. Det skriver Magnus Orrebrant, ordförande Svenska rovdjursföreningen. 

Solveig Larsson och Jens Gustafsson från Jägarnas riksförbund, JRF, anklagar i en debattartikel forskare på Grimsö för att överdriva den illegala jakten och inte kvalitetssäkra sina antaganden.

Flera spekulativa antaganden 

Samtidigt baserar Jägarnas riksförbund själva sin ”studie” på rena spekulationer och antaganden.

  • JRF påstår att svenska vargar dödar varandra i stor omfattning med hänvisning till att i Yellowstone så beror 67 procent av dödligheten på konflikt mellan vargar. JRF hävdar att det borde var minst det samma i Sverige för här har vi tätt med varg. De glömmer att nämna att Yellowstone med Montana, Idaho och Wyoming är synnerligen vargtätt med cirka 1 700 vargar. En helt annan situation än i Sverige. I en artikel i svensk jakt så förklarar forskarna att utifrån märkta vargar kan man konstatera att endast 3 procent av dessa vargar har dödats av varandra. En avsevärd skillnad mot de 67 procent som JRF tycker skall gälla för Sverige, allt för att omfattningen av illegal jakt ska förringas.
  • Sedan anger de felaktigt att endast 12 vargar har bekräftats illegalt dödade sedan år 2000, när det riktiga antalet är 20 säkrade och ytterligare 28, med stor sannolikhet illegalt skjutna. Jag undrar också varför Solveig och Jens inte nämner begreppet: S.G.T., ”Skjut, gräv och tig”, som är så populärt att det till och med trycks T-shirts med begreppet? Dessa vargar påträffas naturligtvis aldrig och utgör säkert det stora flertalet illegalt dödade vargar.

  • Man kan också fundera på varför de inte nämner de ”vita fläckarna ” i Sverige som inte har vargrevir trots att nya par försöker att etablera sig där, men sedan spårlöst försvinner. Knappast uppätna av andra vargar då det inte finns några där!

Varför går JRF i bräschen i denna fråga? 

Det intressanta med Yellowstone är också att på 15 år så ökade antalet vargar i området, trots att de dödar varandra i stor omfattning, från 95 stycken till 1700 stycken, med Montana, Idaho och Wyoming, vilket naturligtvis tyder på att om inte den illegala jakten varit så omfattande i Sverige, så hade populationen även här ökat kraftigt. Vilket forskarna med all rätt hävdar.

Så varför går JRF i bräschen för att förringa den illegala jakten? De borde i stället fördöma den och inte uppmuntra till illegal jakt viket de indirekt gör genom att till exempel anordna regelbundna lokala möten med vargkritikern Karl Hedin och sprida sin antivargpropaganda i media.

Är det kanske så att JRF börjar att bli oroliga över att bli av med sitt årliga ”viltvårdsbidrag” från Naturvårdsverket på 9 miljoner kronor, om det skulle visa sig att de genom sitt agerande i debatten uppmuntrat till omfattande illegal jakt? Är det därför som JRF försöker motbevisa att den illegala jakten är omfattande?

Tillägg: Vissa siffror har uppdaterats efter publicering. 

Forrige artikel Jägarnas riksförbund: Vargar dödar fler vargar än jägarna Jägarnas riksförbund: Vargar dödar fler vargar än jägarna Næste artikel Ikem: Förbjud all förbränning av plast Ikem: Förbjud all förbränning av plast
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.