SD skeptiska till möjlig lösning för sänkta drivmedelspriser

Nya statsstödsregler gör det möjligt för regeringen att sänka priset vid pump utan att sänka reduktionsplikten. C välkomnar beskedet, men SD:s Martin Kinnunen är tveksam och inväntar först bud från regeringen.

Frågan om det var möjligt att sänka skatten på biodrivmedelsandelen inom reduktionsplikten har varit uppe på tapeten tidigare. Centerpartiet är ett av partierna som lyft förslaget, även om det då skulle stridit mot gällande EU-rätt.

Nu gläds partiets klimatpolitiska talesperson åt de nya statsstödsreglerna för inblandade biodrivmedel som EU-kommissionen nu beslutat om.

– Det var det här vi såg komma. Det är därför väldigt välkommet, säger Rickard Nordin till Altinget.

{{toplink}}

SD inte övertygade

Sverigedemokraterna är å andra sidan det parti som främst driver på för att nolla reduktionsplikten för att sänka ”priset vid pump”.

Partiet står inte heller bakom de klimatpolitiska mål som satts för transportsektorn, och behöver därför inte förhålla sig till inspelen om att en högre reduktionsplikt är avgörande för att nå 2030-målen. 

SD:s klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen ser i stället flera problem med EU-öppningen till att slopa skatten på biodrivmedel inom reduktionsplikten och införa produktionsstöd.

Kinnunen menar bland annat att risken för att ytterligare stöd leder till att marknaden snedvrids är centrala att bejaka.

– Det riskerar att bli en jäkla kapplöpning när det produceras i en massa olika länder och säljs på flera marknader, säger han.

Kinnunen är inte heller övertygad att effekten behöver bli så stor på den svenska biodrivmedelsmarknaden.

– Då kan det ju bli statsstöd som gör att du säljer bränslet någon annanstans. Det kanske inte påverkar just den nationella marknaden, när det kan säljas på så många ställen.

”Driver efterfrågan”

Rickard Nordin menar, till skillnad från Kinnunen, att effekten på den svenska marknaden bör kunna bli stor.

– Absolut. Med tanke på att vi faktiskt har en beskattning inom reduktionsplikten, och vi har samtidigt frågan om etanolen, där vi har haft en beskattning till och från. Så bör detta få effekt.

Men i och med att det är en internationell marknad, finns det inte en risk för en race-to-the-bottom-situation här?

– Ja, fast om vi ökar efterfrågan så kommer vi också ha en förutsättning för ett ökat utbud. All ekonomisk teori säger det. Att bara säga att vi har en statisk världsmarknad, leder ju till att vi inte behöver göra någonting. Men så är det inte.

SD: HVO fortsatt för dyrt

Det främsta problemet är enligt Kinnunen fortsatt att kostnaden för det vanligaste biodrivmedlet HVO är betydligt högre än dess fossila motsvarighet. Produktionsstöd bör då rimligtvis enbart påverka företagens vinst och affärsmodeller för att investera.

Kinnunen ser även att skattevägen inte behöver ge särskilt stor effekt på ”priset vid pump”.

– Möjlighet att sänka skatt finns redan och problemet där, oavsett regering, är att det blir extremt dyrt att kompensera Europas högsta reduktionsplikt med Europas lägsta drivmedelsskatter. Vi har redan lägst dieselskatt som andel av priset i EU.

De invändningarna köper inte Rickard Nordin.

– Det blir ju också extremt dyrt att missa våra klimatmål, och då även betala andra EU-länder för att vi missar målen. Då ser jag hellre att vi har mer förnybart i Sverige än att vi skickar straffavgifter utomlands, säger han.

Hur mycket pang för pengarna?

Att endast vidta en skattesänkning i storleksordningen 6,7 miljarder, som togs i årets budget, gav samtidigt inte särskilt stora effekter på priset vid pump, 14 respektive 40 öre. Nordin pekar dock på att det stödet inte är det enda som partiet förespråkar, och att deras paket skulle få än större effekt.

– Det är därför vi behöver göra mer åtgärder. Vi föreslår exempelvis contract for difference för biodrivmedelsproduktion.

Centerpartiet ansåg tidigare att Sverige borde gå vidare med en skattesänkning med hänvisning till att EU-kommissionen lyft en sådan möjlighet i sitt förslag till översyn av energiskattedirektivet.

Det är nämligen detta direktiv som sätter de ursprungliga ramarna för hur skattemässiga differentieringar är möjliga att genomföra. Men i och med att de EU-förhandlingarna i praktiken står still enligt Altingets uppgifter, ser just den vägen inte ut att vara framgångsrik. Det nya Brysselbeskedet tas därför emot med öppna armar. 

SD: Inväntar fortsatt bud från departementet

Martin Kinnunen är däremot mer avvaktande.

Sedan tidigare står det klart att underlagsarbetet fördröjs på grund av att regeringssamarbetet inte lämnat besked om vilka reduktionspliktsförändringar de vill se.

Därför vill Kinnunen och SD först se ett bud från regeringspartierna, innan han tar ställning till om EU-öppningen är relevant i sammanhanget.

– Det behöver finnas något att ta ställning till innan vi ska kunna dribbla med sådana möjligheter.

Ser mer potential för biogasen

Däremot ser han fler möjligheter till att EU-öppningarna kan leda till mindre problem på den svenska biogasmarknaden.

Just nu är det både en paus i skattestödet till följd av att EU-kommissionens godkännande av den svenska skattesänkningen stött på patrull, samt oklart om produktionsstödet kommer att ge särskilt stor effekt.

– Det kan exempelvis göra det lättare att öka den andelen på marknaden. Biogasen är ju lite mer nordisk. Så ett konsumtionsbaserat produktionsstöd kan få en större effekt där, säger Kinnunen.

Forrige artikel Tillståndsregler för industrin upprör: ”Får nog flytta till Sevilla” Tillståndsregler för industrin upprör: ”Får nog flytta till Sevilla” Næste artikel Stödracet har börjat: Så ska EU ta sig an den gröna omställningen Stödracet har börjat: Så ska EU ta sig an den gröna omställningen
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.