SGU:s generaldirektör får gå – facket: ”Varit en rörig tid”

Regeringen flyttar på ännu en generaldirektör. Chefen för SGU, Anneli Wirtén, får lämna sitt uppdrag meddelar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Från fackligt håll beskrivs beskedet både som väntat och oväntat.

Anneli Wirtén, som suttit på generaldirektörposten på Sveriges geologiska undersökning (SGU) sedan 2020, får lämna uppdraget i förtid. Det meddelade regeringen under torsdagen.

– Hon har visat på driv och engagemang i sitt arbete. Nu behöver en ny ledning ta vid som kan genomföra det arbetet med nya perspektiv, inte minst i ljuset av det förändrade geopolitiska läget, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i ett pressmeddelande.

Wirtén hade ett förordnande på myndigheten fram till mars år 2026. Beslutet att flytta Wirtén till ett utredningsuppdrag förvånar den lokala fackliga ordföranden för Saco-S, Peter Åkerhammar.

– Det kom oväntat, vi fick reda på det precis innan pressmeddelandet gick ut, säger Åkerhammar till Altinget.

Hur har samarbetet med generaldirektören fungerat ur ert fackliga perspektiv?

– Nej, men det har ju funkat bra. Jag har jobbat så pass länge på SGU så jag har avverkat några generaldirektörer, och alla är olika. Men det som man med bestämdhet kan veta är att det kommer att ske någon form av organisationsförändringar, säger han till Altinget.

Han vill inte spekulera i orsakerna till beslutet.

– Hon hade knappt två år kvar på sitt förordnande. Så man kan ju tolka det med att något är de missnöjda med eftersom de byter ut henne innan dess. Men vad det beror på, får du fråga andra om.

Annika Törnkvist, som företräder ST-geologiska på myndigheten, är däremot inte förvånad över beskedet.

– Det har varit en rörig tid på SGU. Stor personalomsättning, ett pågående lokalprojekt och många omorganisationer som skapat osäkerhet. Det stora missnöjet från medarbetarna har varit att man i vissa frågor inte har blivit lyssnade på, säger Annika Törnkvist och fortsätter:

– Man är även av den uppfattning att generaldirektören inte har satt sig in i vad vissa verksamheter arbetar med och har för behov.

Nya regelverk – och riktning

Samtidigt har myndigheten fått tillskott för att växla upp framöver, dels kopplat till regelverket CRMA - som ska underlätta för mer gruvbrytning. Dels för att bland annat underlätta för koldioxidlagring kopplat till bland annat nettonoll-industriförordningens uppmuntrande regler på området.

{{toplink}}

Bland de fackliga frågor som har kritiserats under Wirténs ledning, lyfter Åkerhammar och Törnkvist att det funnits ett missnöje med att myndigheten kommer att lämna de nuvarande lokalerna under det kommande året och flytta in i nya, men mindre lokaler nästa år.

– Vi har inte blivit lyssnade på här, utan vi har fått kalla handen när vi har tagit upp eventuella arbetsmiljöproblem som skulle uppstå, säger Annika Törnkvist till Altinget.

Wirtén svarar samtidigt i en intervju att hon upplever att flytten till de nya lokalerna numera tas emot väl i myndigheten, och hon ser inte att det varit någon annan stor fråga där det uttryckts ett missnöje på myndigheten. Altinget söker energi- och näringsminister Ebba Busch för en kommentar.  

{{toplink}}

Anneli Wirtén ska kliva på som utredare för ett nytt utredningsuppdrag. Under torsdagen tillsatte också regeringen utredningen på området, för "En moderniserad reglering av handel med ädelmetallarbeten". Wirtén hade dock inte tagit del av utredningsdirektiven när Altinget nådde henne på torsdagseftermiddagen.

In som vikarierande generaldirektör kommer Thomas Pålsson, som tidigare i vår klivit in som vikarierande generaldirektör på Patent- och registreringsverket, innan Anna Jardfelt tog över i maj. 

{{toplink}}

Forrige artikel Regeringen sparkar generaldirektör – ville vara kvar Regeringen sparkar generaldirektör – ville vara kvar Næste artikel Försvaret ska få minst fem års miljölättnader plus gräddfil Försvaret ska få minst fem års miljölättnader plus gräddfil
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.