Skogssällskapet vill testa vilda visenter i svenska skogar

Stiftelsen Skogssällskapet ska tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet undersöka möjligheterna att återinföra vilda visenter i den svenska skogen. Förstudien sker på Skogssällskapets fastighet Svanå i Västmanland.

Med början i vår ska Skogssällskapet och SLU undersöka konsekvenserna av frilevande visenter i svensk skog. Förstudien inleds med att studera förutsättnignarna på Skogssällskapets 1100 hektar stora skogsfastighet Svanå i Västmanland.

– Fastigheten i Svanå ligger i ett område med stora sammanhängande skogsområden, relativt långt från högtrafikerade vägar. Dessutom gränsar den till visentens ursprungliga utbredningsområde i Mellansverige. Vi inleder nu en dialog med våra markgrannar och andra intressegrupper, säger Harald Nylinder, affärsområdeschef för Skogssällskapets egna skogar och initiativtagare till projektet, i ett pressmeddelande.

Skogssällskapet hoppas att visenterna kan bidra till ökad biologisk mångfald, om det är så att de kan samexistera med natur, allmänhet och markägare.

Den sista vilda visenten sköts för hundra år sedan i Karpaterna, men har återintroducerats i bland annat Polen och Rumänien. En visent kan väga uppåt 800 kilo och är Europas tyngsta vilda däggdjur på land. Den omfattas av EU:s art- och habitatdirektiv.

– Fram till mitten av 1900-talet fyllde våra skogsbetande kor de funktioner som vilda visenter och uroxar tidigare gjort, genom att de betade gräs och örter i skogen. I dag har vi problem med igenväxning eftersom de stora gräsätarna saknas i skogslandskapet, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet, i pressmeddelandet.

Förstudien leds av Carl-Gustaf Thulin, forskare vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi på SLU. 

Forrige artikel Blivande KDU-topp kritiserar högerns klimatpolitik Blivande KDU-topp kritiserar högerns klimatpolitik Næste artikel Han lämnade Skogsindustrierna för EU:s utrikestjänst
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.