Skogsstyrelsens legitimitet är hotad under nuvarande ledning

Generaldirektörens förordnande på Skogsstyrelsen löper ut den 24 februari. För att Skogsstyrelsen inte ska förlora sin trovärdighet kräver vi att en ny generaldirektör tillsätts. Det är direkt olämpligt att utse Herman Sundqvist som generaldirektör för en statlig myndighet som ska agera opartiskt, skriver 57 företrädare för miljöorganisationer, föreningar och samebyar.

Af 57 företrädare för miljöorganisationer, föreningar och samebyar
Se undertecknarna i rutan nedan

Vi befinner oss i ett nationellt nödläge för skogens biologiska mångfald. Hela 14 av 15 skogliga naturtyper i EU:s habitatdirektiv har ogynnsam bevarandestatus i Sverige. Förlust av livsmiljöer är en stor bidragande orsak till att cirka 2 000 skogslevande växt-, svamp- och djurarter är nära hotade eller hotade, det vill säga rödlistade, i landet i dag.

Skadat myndighetens trovärdighet

Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist har under sina sex år inom Skogsstyrelsen kraftigt nedmonterat myndighetens naturvårdsarbete vilket skadat myndighetens trovärdighet som opartisk instans. Han har fattat ett flertal beslut i strid mot både myndighetens uppdrag, miljölagstiftning och demokratiskt beslutade miljömål med pausade nyckelbiotopsinventeringar, upphörd rådgivning om miljöhänsyn vid avverkningsanmälningar och hemlighållande av information om hantering av avverkningsanmälda värdekärnor. Skogsstyrelsen har godtyckligt slutat tillämpa gällande lagstiftning om bland annat samrådsplikt i områden med mycket stor betydelse för flora och fauna trots att myndigheten är skyldig att tillämpa lagar så länge de inte blivit formellt ändrade.

Skogsstyrelsen har till uppgift att verka för att landets skogar sköts enligt skogspolitikens jämställda miljö- och produktionsmål. Trots det har den avverkningsanmälda arealen ökat under de senaste åren samtidigt som hänsynskrävande biotoper påverkats negativt vid avverkning. Sedan slutet av december 2021 registreras inga nyckelbiotoper alls i Sverige och nyckelbiotoper som registrerats sedan slutet av juni 2019 kan avregistreras om markägaren begär det.

Anställda som arbetar med miljö och naturvård på Skogsstyrelsen vittnar om en tystnadskultur inom myndigheten och många har sagt upp sig. Flera anställda menar att de inte kan genomföra sitt arbete korrekt och att de inte har stöd från ledningen. Under Herman Sundkvists ledning har intern kritik hanterats genom att höga myndighetsföreträdare på Skogsstyrelsen, bland annat chefsjuristen, haft tillrättavisande samtal med medarbetare.

Ett hållbart skogsbruk

Skogsstyrelsen är inte undantagen från att följa internationella åtaganden och behöver därför anpassa sin verksamhet till EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030 där minst 30 procent av Sveriges landareal föreslås skydd i ekologiskt representativa naturtyper. Det kommer därför bli avgörande att definiera, kartlägga och strikt skydda alla återstående urskogar och naturskogar i EU. Skogsstyrelsen är skyldig att verka för skydd och bevarande av de skogsnaturtyper som omfattas av EU:s art- och habitatdirektiv. Därutöver behöver även skogar restaureras för att utveckla funktionella naturvärden i landskapet.

Även EU:s taxonomi föreslår att hållbara investeringar väsentligt ska bidra till skyddet och återställandet av biologisk mångfald och ekosystem. Ett hållbart skogsbruk innebär metoder och användning av skogsmark som bidrar till att öka den biologiska mångfalden eller att stoppa avskogning. Ett hållbart skogsbruk förstör inte ekosystem och orsakar inte förlust av livsmiljöer.

Det behövs, med andra ord, inte en avveckling av Skogsstyrelsens naturvårdsarbete utan i stället en rejäl upptrappning för att de sista oskyddade naturskogarna i Sverige inte ska gå förlorade. Dessa skogar behövs även som kollager för klimatets skull – vid avverkning sker stora växthusgasutsläpp som tar decennier att kompensera.

Vi kräver en ny generaldirektör

Generaldirektörens förordnande på Skogsstyrelsen löper ut den 24 februari. Vi anser att det är direkt olämpligt att utse Herman Sundqvist som generaldirektör för en statlig myndighet som ska agera opartiskt. Skogsstyrelsen behöver en generaldirektör som kan styra upp verksamheten och se till att det blir ordning och reda.

Det är dags att börja jämställa miljömålet med produktionsmålet, enligt riksdagens krav. För att Skogsstyrelsen inte ska förlora sin trovärdighet som myndighet kräver vi att en ny generaldirektör tillsätts som i alla kommande beslut och åtaganden respekterar och tar genuin hänsyn till rådande miljölagstiftning samt nationella och internationella miljömål och åtaganden om skydd av natur. En person med koppling till även andra delar av samhället än enbart till skogsindustrin.

Vi har inte råd att förlora mer värdefull skog i Sverige.

Forrige artikel Öppet brev till regeringen: Vem betalar priset för en ny gruva i Gállok? Öppet brev till regeringen: Vem betalar priset för en ny gruva i Gállok? Næste artikel ”Vindkraftsamordnarna borde återinsättas i tjänst” ”Vindkraftsamordnarna borde återinsättas i tjänst”
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.