Solveig Larsson: Jakten behöver en ny myndighet

DEBATT: En ny myndighet för jakt och viltvård är nödvändig. Det anser Solveig Larsson, ordförande för Jägarnas riksförbund, som saknar förtroende för Naturvårdsverkets förmåga att skapa en modern viltförvaltning.

Av Solveig Larsson

ordförande för Jägarnas riksförbund

Jakträtten i Sverige är reglerad i såväl grund- som jaktlagen och ingår i fastighetsägarens brukarrätt, en rätt som kan upplåtas genom avtal. Det innebär att det är markägarna som har skyldighet och möjlighet att förvalta viltstammarna. Något som de gör i harmoni med naturen i syfte att få balanserade viltstammar som ger möjlighet till det aktiva jord- och skogsbruk som är viktigt för landet. Eftersom jakt är ett brukande som bedrivs av fastighetsägare och nyttjanderättshavare (jakträttsarrendatorer) är det mycket viktigt att den myndighet som behandlar jaktfrågorna har förtroende hos dessa.

Föråldrad lagstiftning

I det första delbetänkandet av Jaktlagsutredningen (SOU 2013:71) konstaterar utredaren att de svenska viltstammarna är osedvanligt stora. Grunden till dagens jaktlag lades redan år 1938 i en tid då allt såg annorlunda ut. Det har även hänt mycket sedan 1987 när dagens Jaktlag skrevs. Viltförvaltningen har under tiden fram till nu främst kommit att handla om att sprida och bygga upp viltstammarna. Något som, till mångas glädje men också mångas bekymmer, har lyckats. Detta gör att dagens utmaningar inom viltförvaltningen ser annorlunda ut.

Naturvårdsverket kan inte anpassa sig

Vi har snabbt växande klövvilts- och rovdjursstammar och dessutom flera arter av stora fåglar som har ökat lavinartat i antal. Dessa djur behöver förvaltas aktivt för att naturnära näringar i Sverige ska kunna finnas. Förvaltningen bör ske genom enkel och obyråkratisk jakt. Synen på viltförvaltning måste förändras från bevarande och uppbyggnad till förvaltning. Den bevarandemyndighet som nu har ansvaret för jaktfrågor kommer inte kunna anpassa sig till den nya verkligheten.

För att landets fastighetsägare och jägare ska få det stöd som krävs för viltförvaltningen tycker vi, i likhet med Jaktlagsutredningen, att en nystart måste till. Fastighetsägarnas och jägarnas intressen måste till fullo tillvaratas av en myndighet som enbart arbetar med dessa specifika frågor. Naturvårdsverkets vilja att vårda och i många fall överbeskydda viltet fungerar inte i den situation som vi har kommit till, där fler viltarter aktivt behöver förvaltas med hänsyn till samtliga naturnära näringar. Verkets övergripande arbete är allt för inriktat på bevarande och vårdande för att kunna anpassa sig till den verklighet som dagens viltförvaltning ställs inför. Att jaktfrågorna på Naturvårdsverket närmast är att klassa som en bisyssla till deras övriga arbete står inte i paritet till jaktens relevans som fritidsintresse och växande näringsverksamhet.

Ny myndighet krävs

Jaktlagsutredningen är nedlagd men vi hoppas i alla fall att behandlingen av de delbetänkanden som redan har presenterats kan bidra till att ge oss en modernare syn på jakt och viltvård. Vi har inte tillräckligt förtroende för att Naturvårdsverket ska klara av att byta spår från bevarande till förvaltning. För jakten och viltvårdens skull behövs därför en ny myndighet vars huvudsakliga syfte ska vara att främja fastighetsägarnas och jägarnas intressen och bidra till en klok syn på hur viltet ska förvaltas i framtiden.

Forrige artikel "Ge samebyarna rätt att stoppa gruvor" Næste artikel Per Ahl: Vetorätt mot gruvprojekt vore olyckligt Per Ahl: Vetorätt mot gruvprojekt vore olyckligt
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.