SSM: Kärnkraftsbolagens plan är strålsäker

STRÅLNING. Strålsäkerhetsmyndigheten ger kärnkraftsbolagen grön flagg för ett slutförvar i Forsmark. Men det är regeringen som har sista ordet.

Vårvintern 2011 lämnade Svensk kärnbränslehantering AB, SKB, in sin ansökan om ett slutförsvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. På onsdagen denna vecka, drygt fem år senare, gav Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, grön flagg till ansökan när det gäller strålsäkerhetsfrågorna. Detta i form av ett yttrande till mark- och och miljödomstolen.

– Hade det varit enkelt, hade det gått fortare än fem år, sade Ansi Gerhardsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, vid onsdagens pressträff, som lyfte fram att endast Finland har hunnit längre än Sverige med frågan om slutförvar för kärnbränsle

Det är ett positivt besked för SKB, men beskedet mottas inte med några hurra-rop på alla håll. Det råder bland annat olika uppfattningar om kopparkapslarna som kärnbränslet ska förvaras i, är säkra nog eller kommer förstöras av korrosion. Tidsperspektivet för ett slutförvar är 100 000 år – inklusive en ny istid – och enligt vissa kritiker finns det risk för läckage redan efter 1000 år.

20 ton per reaktor per år

Varje reaktor skapar 20 ton kärnavfall per år, just nu finns cirka 6000 ton i det så kallade mellanlagringen i väntan på en – minst sagt – långsiktig lösning.

Naturskyddsföreningen hör till dem som inte är övertygade om att planen håller.

 – Det är djupt bekymmersamt att Strålsäkerhetsmyndigheten nu ställer sig bakom kärnkraftbolagens ansökan, trots att det finns klara frågetecken kring metoden. Särskilt brännande är frågan om kopparkapslarna kan korrodera, vilket det nu finns ett fullgott vetenskapligt stöd för att de faktiskt gör, säger Oscar Alarik, jurist på Naturskyddsföreningen.

Från SSM:s sida betonar man att alla frågor har synats ur alla tänkbara vinklar och varje sten har vänts flera gånger om.

– Med de kompletteringar som har kommit in, anser vi att den kan godtas som ett underlag när det gäller strålsäkerhetsfrågorna kring inkapsling och slutförvarsanläggninarna. Systemet kommer att kunna uppfylla våra väldigt stränga strålsäkerhetskrav, sade Ansi Gerhardsson.

Om val av plats och metod

I sin ansökan har SKB gett god motivering för valet av Forsmark som plats, likaså för valet av metod för slutförvar samt visat att man har förutsättningar för att bygga och driva anläggningarna, enligt SSM:s sammanfattande bedömning.

Regeringens beslut

Men frågan är långt ifrån avgjord med Strålsäkerhetsmyndighetens yttrande till mark- och miljödomstolen. Mark- och miljödomstolen ska säga sitt, och under nästa år planerar sedan SSM lämna sin slutgiltiga bedömning om slutförvaret får byggas eller inte till regeringen. Därefter ligger den tunga bollen i regeringens knä.
– Vi vet inte hur regeringen kommer att ställa sig till att ta i den här frågan eller inte den här mandatperioden, sade Ansi Gerhardsson.

Och när regeringen eventuellt har gett sitt tillstånd – då vidtar nya säkerhetsbedömningar under den fortsatta processen. 

Forrige artikel Omstritt ogräsmedel undgår EU-förbud Næste artikel Närmast mitten vinner Almedalen Närmast mitten vinner Almedalen
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.