Statssekreterare tar emot VA-pris trots kritik mot utnämning

Miljödepartementets statssekreterare Anders Grönvall har utsetts till vinnare av året VA-pris. Det var inte aktuellt att tacka nej till priset, såsom Villaägarna och VA-i-tiden tyckte vore mer rumsrent. ”De får ge mig ett pris som Sveriges skitgubbe då, om jag gjort något dumt.”

Årets vinnare av VA-priset, som delas ut av branschföreningarna i samarbetet VA-fakta, har omgärdats av viss debatt. Detta efter att Villaägarna och VA-i-tiden kritiserat nomineringen.

Men vinnaren avfärdar kritiken som bland annat lyftes i en debattartikel och på sociala medier.

– Det här är ju en del i deras fria yttranderätt, det är fritt för dem att kritisera regeringen och berömma dem när de vill de, säger Grönvall till Altinget och fortsätter:

– Men jag skulle aldrig ta emot något pris som är av värde. Det är ett pris som de bara kommunicerar, så att säga.

Villaägarna och VA-i-tiden ansåg att det inte var rumsrent att ta emot priset?

– Ja, fast det är som jag sa. Alla får uttrycka sin uppfattning om vad regeringen gör, både positivt och negativt. De får ge mig ett pris som Sveriges skitgubbe då, om jag gjort något dumt.

Han utvecklar senare:

– Men jag har inte tackat ja till något pris som är värt något, utan det här är bara en kommunikation som VA-fakta gör. Jag känner inte att jag har någon anledning att överhuvudtaget ta ställning till det. Att säga nej skulle ju också vara att säga att de inte får kommunicera som de vill.

”Trodde de var positiva till förslagen?”

Samtidigt menar Anders Grönvall att han uppfattat att Villaägarna och VA-i-tiden tidigare varit väldigt positiva till de förslag som tagits fram i den utredning som han ledde 2018.

– De är ju utformade i nära samarbete med dem. Det här är ett förslag som verkligen handlar om att ta om hand om det problem som VA-i-tiden uppmärksammade så föredömlig. Detta genom att ge enskilda en större möjlighet att ha kvar enskilda avlopp, när kommunen får en större flexibilitet att inte tvingas att införa ett kommunalt avlopp om det finns ett system som har tillräckligt skydd för miljö- och hälsan.

Kritik baseras på förslag som inte lagts fram

Grönvall påpekar också att den främsta anledningen till organisationernas kritik mot priset – att den aktuella branschen skulle påverkas positivt av att det ska ställs krav på obligatoriska avloppsdeklarationer som skulle genomföras av VA-branschen – inte är aktuellt för tillfället.

– Ett eventuellt genomförande av krav på avloppsdeklarationer, och hela det systemet, har vi inte tagit med i lagrådsremissen. De delarna bereds fortfarande, och det är väl inget som ligger i pipelinen just nu. Vi har inte tagit ställning till det förslaget, och det är i så fall en ganska stor apparat som man behöver jobba med generellt.

Regeringen har aviserat att lägga förslaget till riksdagen den 7:e april. De initiala reaktionerna har hittills varit avvaktande positiva.

Beslutskedja: Kommunens skyldighet enligt vattentjänstlagen och frågor om små avlopp

17/5
2017
28/2
2018
28/5
2018
23/10
2018
31/10
2018
8/4
2021
7/12
2021
19/1
2022
24/2
2022
2/3
2022
4/3
2022
9/3
2022
16/3
2022
24/3
2022
5/4
2022
20/4
2022
4/5
2022
14/6
2022
15/6
2022
22/6
2022
22/6
2022

Forrige artikel Thorwaldsson ”Vi har tagit samernas intressen på allvar” Thorwaldsson ”Vi har tagit samernas intressen på allvar” Næste artikel Strandskyddsreform tar tillbaka metergräns vid små sjöar Strandskyddsreform tar tillbaka metergräns vid små sjöar
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.