Svårt stoppa export av subventionerade elbilar

Regeringen har fortfarande inte hittat något bra sätt att förhindra att subventionerade elbilar säljs vidare utomlands, enligt klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

Inget hindrar i dag att en subventionerad elbil går på export och att Sverige därmed går miste om att tillgodoräkna sig utsläppsminskningen i klimatstatistiken. I en skriftlig fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) vill riksdagsledamot Rickard Nordin (C) veta hur det går för regeringen att hitta ett sätt att förhindra att elbilarna försvinner utomlands.

Ingen lösning i sikte

Men det är en svår nöt att knäcka, enligt Strandhälls svar till Nordin. Det förslag som gick ut på remiss sommaren 2020 innebar att den första ägaren, mottagaren av den statliga bonusen, skulle bli återbetalningsskyldig om bilen såldes utomlands. EU-kommissionen hade inget emot upplägget, men det fick kritik från en majoritet av remissinstanserna.

Reptricket som regeringen ska klara av är att hitta en modell som hindrar bilarna från att exporteras, men som samtidigt inte uppfattas som ett handelshinder av EU-kommissionen. Ännu har miljödepartementet inte gett upp, enligt Strandhälls svar.

”Inom Regeringskansliet pågår alltjämt ett arbete med att undersöka olika tänkbara alternativ för att minska de samhällsekonomiska kostnaderna för exporten av subventionerade miljöbilar. Regeringen avser att återkomma i frågan.” skriver klimat- och miljöministern.

Vanligast med gasbilsexport

Statistiken från Trafikanalys visar att exporten av elbilar visserligen ökar, men att de inte är överrepresenterade sett till andelen. När myndigheten jämförde exportandelen år 2020 av bilar som varit i trafik i upp till fem år, så gick 3,2 procent av de rena elbilarna på export, 2,8 procent av bensinbilarna, 4,4 procent av dieselbilarna och 9,6 procent av gasbilarna.

Inköp av en bil med nollutsläpp ger den högsta bonusen, 70 000 kronor.

Forrige artikel Ny rapport: nettonollutsläpp 2045 är möjligt Ny rapport: nettonollutsläpp 2045 är möjligt Næste artikel Jordbruket hänger löst i taxonomistriden Jordbruket hänger löst i taxonomistriden
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.