Svantesson om dystra klimatkalkylen: ”Självklart ska vi få ner utsläppen”

Utsikterna för att Sverige ska nå något av de klimatmål som riksdag och EU har beslutat om är fortsatt dystra utifrån den politik som förs, konstaterar myndigheterna i sitt underlag till klimatredovisningen. Men enligt finansministern jobbar regeringen varje dag för att nå målen.

Budskapet från Naturvårdsverket, som levererar underlag till regeringens klimatredovisning, är inte muntert. Likt expertorganet Klimatpolitiska rådet konstaterar myndigheten att regeringens politik inte lever upp till de uttalade löftena.

”Sverige når varken de nationella klimatmålen eller EU-målen. Det visar Naturvårdsverkets nya analyser av hur beslutade styrmedel kan påverka utsläppen. Möjligheten att klara Sveriges utsläppsåtaganden inom EU påverkas i hög grad av vad som händer inom transportsektorn de närmaste åren.”

Finansminister Elisabeth Svantesson (M), som på fredagen talade vid partiets Sverigemöte i Stockholm, träffar Altinget och kommenterar analysen.

– Vi jobbar väldigt tydligt framåt med målsättningen att få ner utsläppen. Och att vi ska få med det svenska folket på den resan. Vi jobbar metodiskt både i EU och här i Sverige för att göra det, säger Elisabeth Svantesson och fortsätter:

– Jag har väldigt gott hopp om att utsläppen kommer att minska. I år gör de inte det därför att vi har förändrat reduktionsplikten. Men det var helt nödvändigt för att människor ska klara sin vardag. Och också för att vi ska få med alla på den här resan med omställning.

Finansministern har inget svar på varför myndigheternas budskap skiljer sig såpass från regeringens kommunikation, där klimathandlingsplanen har underrubriken ”hela vägen till nettonoll”.

– Det måste du fråga dem om. Vi jobbar på varje dag med att nå våra mål. Det är hela vår målbild. Förra våren under vårt ordförandeskap så drog vi också i hamn Fit for 55, som en väldigt viktig grund för ett gemensamt arbete på EU-nivå för att få ner utsläppen, säger Elisabeth Svantesson. {{toplink}}

Ekonomiska konsekvenser hägrar

Som en del i ekvationen i relation till EU-klimatmålen kan de enskilda länderna också få hårda böter om de inte bidrar med de lagstadgade utsläppsminskningarna. I de mest optimistiska scenarierna missas det övergripande 2030-målet inom EU:s ansvarsfördelningsförordning med sex miljoner ton.

Vad kan det här betyda för Sverige rent ekonomiskt, kommer ni att skjuta till pengar för bio-CCS, eller andra saker?

– I varje budget så satsar vi stort på att få ner utsläppen i olika delar. Jag utesluter ingenting för detta. Utan nu arbetar vi mycket med laddinfrastruktur, fånga in koldioxid och mycket annat. Och framför allt så klart ett stort projekt, en färdig plan för kärnkraft, säger Elisabeth Svantesson.

Räknar ni med att skjuta till mer pengar till det i framtiden, med exempelvis just koldioxidinfångning?

– Jag utesluter ingenting, utan vi tar en budget i taget. Men självklart ska vi få ner utsläppen. Och kärnkraft, vinden, solen är ju vägen framåt för att få ren el.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ville först inte kommentera Naturvårdsverkets underlag till DN, men återkom senare under fredagen med en skriftlig kommentar till tidningen.

”Samarbetspartierna är helt överens om att vi ska nå klimatmålen och nå hela vägen ner till nettonollutsläpp till år 2045. Klimathandlingsplanen är en plan för vad vi ska genomföra den här mandatperioden, men alla politiska beslut är inte fattade ännu. Det kommer fler budgetar och fler vårändringsbudgetar.”

,

Forrige artikel Regeringen ställer sig inte bakom EU:s renoveringskrav Regeringen ställer sig inte bakom EU:s renoveringskrav Næste artikel Så mycket får myndigheterna i budgeten Så mycket får myndigheterna i budgeten
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.