Sverige gör stort tapp i omfattande klimatgranskning

Efter att ha toppat listan i flera år fram till 2021, gör Sveriges klimatinsatser ett drastiskt hopp neråt i den kartläggning som genomförs i samarbetet med Climate Change Performance Index. Det är framför allt den förda klimatpolitiken, där Sverige tappar 24 platser, som drar ner helhetsresultatet.

Den återkommande granskningen CCPI som genomförs i ett samarbete mellan Germanwatch, NewClimate Institute och CAN, har sedan 2005 kartlagt ett stort antal länders klimatinsatser. Hittills har inget land förtjänat att ta sig in på pallplats, men efter att ha klättrat upp i toppen 2014 har Sverige kämpat om ”förstaplaceringen” med Danmark under de flesta av de senaste åren.

Men i 2024 års rankning som publiceras på fredagsförmiddagen tappar Sverige fem placeringar på listan, och landar på en 10:e plats. Danmark innehar fortsatt ”förstaplatsen”.

Orsaken ligger framför allt i den förda politiken nationellt och internationellt, som bidrar till att landet tappar 24 platser och landar på en 37:e plats inom den faktorn.

”Experterna pekar på att Sverige backar från att vara en föregångare i internationell klimatpolitik, till att nu blockera en progressiv EU-politik i skogsfrågor.” skriver Germanwatch i ett pressmeddelande. Där konstateras även att det svenska energipolitiska målet numera inkluderar kärnkraft. Kärnkraft premieras inte i kartläggningen.

Filippinerna och Estland klättrar i toppen

Kartläggningen, där i år 63 länder och EU granskas utifrån aspekter som växthusgasutsläpp, energianvändning, samt utbyggnaden av förnybar energi, visar samtidigt att Filippinerna och Estland tar ett rejält kliv upp på tio-i-topp-listan.

Det sker delvis mot bakgrund av att länderna antagit både nya mål för förnybar energiutbyggnad, samtidigt som Filippinerna också implementerat styrmedel för att uppmuntra förnybar energitillverkning, vilket lyfts fram som ett framsteg.

Störst tapp på kartläggningen gör Italien, som tappar 15 placeringar främst till följd av den nya förda klimatpolitiken.

Forrige artikel Svensk tar ordföranderoll i europeisk lantbruksorganisation Svensk tar ordföranderoll i europeisk lantbruksorganisation Næste artikel Tidigare minister kliver in i gruvbolagsledning Tidigare minister kliver in i gruvbolagsledning
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.