Tidigare landshövding ska utreda kyrkans skog

Det blir tidigare landshövdingen Göran Enander som ska leda Svenska kyrkans stora skogsutredning. Målet med utredningen är en ekologiskt, ekonomiskt, socialt, andligt och existentiellt hållbar skogsförvaltning. ”Den andliga dimensionen blir intressant”, säger han till Altinget.

Göran Enander klev nyligen av uppdraget som landshövding i Uppsala län för att bli pensionär.

– Jag är naturmänniska. Det passar mig bra att gå nu när våren kommer, sade Enander till Altinget.

Men nu står det klart att det är den tidigare landshövdingen, generaldirektören för Skogsstyrelsen och ordföranden för Naturskyddsföreningen som ska leda den skogsutredning som kyrkomötet beslutade om år 2021. Direktiven till utredningen beslutades av kyrkostyrelsen i slutet av förra året.

– Det är ju väldigt mycket motsättningar inom skogen. Jag tycker det ska bli intressant att testa det. Svenska kyrkan har ju ett stort skogsinnehav, över 400 000 hektar, säger Göran Enander till Altinget.

Direktiven har fått viss kritik från Nätverket för för hållbart skogsbruk i Svenska kyrkan för att låta de ekonomiska aspekterna väga för tungt. Göran Enander konstaterar att det inte är särskilt oväntat med kritik mot direktiv mot en utredning, men anser själv att direktiven är ganska öppna.

– Jag skulle säga att de är både ganska öppna och ganska progressiva. Det är både tydligt och samtidigt ganska brett.

En del av en ursäkt

Skillnaden med en klassisk statlig utredning är att han den här gången inte står vid sidan om, utan att utredningen är mitt i en organisation. Till hösten räknar han med att inleda processen med dialog och besök med de många berörda aktörerna. Det handlar om tretton stift, samebyar, miljörörelse och forskare. 

Utredningens huvudsekreterare är Kaisa Syrjänen Schaal, senior policyrådgivare för Svenska kyrkan. Hon har bland arbetat med processen för Svenska kyrkans ursäkt till samerna, en ursäkt där skogsutredningen utgör en av pusselbitarna. ”Utredningen ska bidra i arbetet med den officiella ursäkten till samerna och de åtaganden som är gjorda inom ramen för ursäkten.” står det i direktiven.

– Det handlar om markanvändning och hur skogsbruk bedrivs. Kyrkan är en stor skogsförvaltare, säger Enander och kallar formuleringen i direktiven för uppfordrande.

Utredningens grunduppdrag är att utreda hur kyrkoordningens skrivningar om förvaltningen av skogen, genom Svenska kyrkans prästlönetillgångar, ska utformas för att säkerställa en så ekologiskt, ekonomiskt, socialt samt andligt och existentiellt hållbar skogsförvaltning som möjligt.

– Den andliga dimensionen blir intressant. Vad det innebär kan man få väldigt många olika svar på beroende på vem man frågar. Men rör man rör sig i en skog kan man förstå den, säger Göran Enander.

Vill först tänka på kammaren

Utredningsarbetet börjar i stort sett omgående, enligt Enander. Men under perioden fram till sommaren kommer inte arbetet att vara särskilt publikt. Möten och dialoger kommer börja äga rum under hösten.

– Min erfarenhet är att man inte ska rusa ut direkt, utan tänka lite först på kammaren. Det är bra att läsa på, då kan man bättre motta de frågor som kommer och få en bättre diskussion när man är ute, säger han.

Utredningen ska löpande rapportera till kyrkostyrelsen, med ett första delbetänkande i slutet av året. Något datum för en slutrapport är inte satt, men Göran Enander räknar med att åtminstone större delen av år 2024 kommer att krävas för att slutföra arbetet.

Forrige artikel Minskat anslag till naturolyckor – ska gå till fler utredningar av Estonia Minskat anslag till naturolyckor – ska gå till fler utredningar av Estonia Næste artikel Kontroll av företagen skärps i EU-parlamentets huvudbud Kontroll av företagen skärps i EU-parlamentets huvudbud
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.