Tre landshövdingar: Flytta trålgränsen även vid våra kuster

Ska trålgränsen flyttas ut måste det även gälla kusterna kring Gotland, Blekinge och Skåne. Det skriver länens tre landshövdingar i ett brev till Havs- och vattenmyndigheten.

Skånes landshövding Anneli Hulthén, Blekinges landshövding Ulrica Messing och Gotlands landshövding Anders Flanking har skickat en gemensam skrivelse till Havs- och vattenmyndigheten. De skriver att regeringsuppdraget om att genomföra försök med att flytta ut trålgränsen inte bör begränsas till norra delarna av Östersjön. Det rapporterar Ystads Allehanda.

”En utflyttad trålgräns på stora delar av östersjökusten och ett fortsatt behov av att fiska upp den svenska sillkvoten leder dock ofrånkomligt till att det storskaliga pelagiska foderfisket flyttas till våra kuster. Det finns därför en stor oro för att uppdraget kan medföra ett markant ökat fisketryck efter sill i våra kustvatten.” skriver de tre landshövdingarna och fortsätter:

"Om EU, som kommissionen just nu föreslår, ökar kvoten för sillen i östra Östersjön med 14 procent och minskar skarpsillkvoten med 20 procent, kommer behovet av att fiska riktat efter sill att öka under 2023.”

Försök pågår

Havs- och vattenmyndigheten fick i maj i år ett uppdrag att genomföra försök där trålgränsen flyttas ut i vissa utpekade områden på prov. Försöket bedrivs längs kuststräckan från Kalmar i söder till Bottniska viken i norr.

Myndigheten ska lämna en första delrapport den sista november i år.

 

Forrige artikel Enkät: Myndigheterna som kan ryka Enkät: Myndigheterna som kan ryka Næste artikel Formuleringsfajt väntar i skogsförhandlingar Formuleringsfajt väntar i skogsförhandlingar
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.