Utrikesminister föreslås bli ny EU-kommissionär

Nederländernas utrikesminister Wopke Hoekstra förslås bli landets nya EU-kommissionär, efter att Frans Timmermans i veckan meddelade att han avgår. Om kristdemokraten kommer att få klimatportföljen på sitt bord återstår dock att se.

Bara två dagar efter att det stod klart att Frans Timmermans lämnar EU-kommissionen för att ge sig in den nederländska valkampanjen har ett förslag på en ersättare från hemlandet lagts fram.

På torsdagen meddelande Nederländernas premiärminister Mark Rutte att hans regering har valt utrikesminister Wopke Hoekstra som sin kandidat att bli landets nästa EU-kommissionär, rapporterar nederländsk och internationell media. 

Kristdemokraten Wopke Hoekstra var tidigare finansminister men är sedan 2022 landets utrikesminister. Som finansminister gjorde han sig (ö)känd i Bryssel för att plädera för en strikt budgetlinje, inte minst i diskussionen om gemensam upplåning kring den så kallade coronafonden, som skulle hantera konsekvenserna av pandemin.

Vilka frågor som i slutändan kommer hamna på Hoekstras bord är ännu inte klart.

Slovakiens EU-kommissionär Maroš Šefčovič har under övergångsperioden fått ta över Timmermans gröna portfölj men Hoekstras är tippad att få ta över ansvaret över klimatfrågorna fram till kommissionen byts ut efter EU-valet nästa år. Det är nu upp till kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att besluta hur ansvaret för de olika politikområdena ska fördelas.

Än är dock inte Wopke Hoekstras plats i EU-kommissionen klappad och klar. Först måste han vinna EU-parlamentets gunst i en tuff utfrågning – och redan har kritiska röster höjts mot valet av Hoekstras som eventuell klimatkommissionär, som bland annat tidigare jobbat för oljebolaget Shell.

Skulle Wopke Hoekstra får klimatfrågan på sitt bord är det han som ska representera EU i klimatförhandlingarna på FN:s klimatmöte i november.

Forrige artikel WWF rekryterar chef från Skansen WWF rekryterar chef från Skansen Næste artikel Efter utspelet: Miljöministern KU-anmäls Efter utspelet: Miljöministern KU-anmäls
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.