V och MP vill stoppa försvarsövningar vid Vättern

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna är bekymrade över hot mot Vättern som dricksvattentäkt. V och MP vill se ett totalstopp för försvarsövningar i och runt sjön, SD vill se en plan för PFAS-sanering av militärflygplatsen i Karlsborg.

Det är inte första gången Miljöpartiet lägger fram sin motion om att värna sjön Vättern. Det säger Rebecka le Moine, talesperson för biologisk mångfald.

– Vi fortsätter att lägga fram den. Man kan i princip säga att vi återanvänder den, säger hon till Altinget om motionen som hon står bakom tillsammans med ytterligare tre MP-ledmöter.

– Det är ganska mycket press på Vättern, man behöver tänkta igenom hur man kan lätta på det trycket. Det finns goda skäl att hitta både politiska och tekniska lösningar för hur vi kan avlasta Vättern, fortsätter Rebecka le Moine.

Hot: Gruvor och försvaret

Vättern försörjer i dag en kvart miljon människor med dricksvatten, påpekar MP i sin motion och kallar det ett grundläggande ansvar för politiken att säkra en trygg tillgång till rent dricksvatten. Det här bör, enligt MP, ske på tre olika sätt vad gäller Vättern:

Genom att Vätterns vatten blir ett överordnat riksintresse, genom att skärpa kraven på gruvindustrin och säkra miljöskyddade områden från prospektering och provborrning – samt genom att flytta Försvarsmaktens verksamhet bort från sjön.

De pågående ansökningarna om utöka användningen av Vättern som skjutfält och flygövningsområde bör absolut avvisas, enligt MP-ledamöterna.

V: Vatten trumfar försvarsövningar

Det här är samma linje som Vänsterpartiet är inne på i en gruppmotion om försvaret, miljön och klimatet. Vätterns roll som dricksvattentäkt är på väg att omfatta ännu fler människor. Det här stärker ytterligare behovet av att skydda sjöns vatten, enligt Vänsterpartiet som vill se en utredning om ett totalstopp för Försvarsmaktens övningar i och runt Vättern, samt sanering av sjöns botten från gammal ammunition.

”Vi har förståelse för att Försvarsmakten behöver öva, men vi anser att övningarna i och vid Vättern behöver begränsas. Det behöver således finnas en jämvikt mellan försvarets intressen av att öva och de miljöintressen och behov av att säkra rent dricksvatten som finns.” skriver V-ledamöterna.

SD vill skydda Vättern från PFAS

Även Sverigedemokraterna har lyfta hot mot dricksvattentäkter, i form av PFAS-föroreningar från flygplatser, en konsekvens av brandbekämpning.

”Militärflygplatser har staten själv kontroll över. Trots det har sanering inte gjorts överallt där det behövs. Militärflygplatsen i Karlsborg har konstaterade föroreningar som hotar att nå Vättern, som redan idag är en vattentäkt för flera hundra tusen människor och som är tänkt att bli det för många fler.” skriver sex SD-ledamöter i sin gemensamma motion och föreslår att regeringen ska ta fram en konkret plan för sanering av militärflygplatserna och återkomma skyndsamt till riksdagen.

Forrige artikel Naturskyddsföreningens ordförande slutar Naturskyddsföreningens ordförande slutar Næste artikel EU:s batterikrav klara  – domstolskö befaras EU:s batterikrav klara  – domstolskö befaras
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.