V: Riksdagen bör blanda sig i Vattenfalls affärer

DEBATT REPLIK. Vattenfalls försäljning av den tyska brunkolsverksamheten är inte endast en fråga för regeringen, enligt riksdagsledamot Birger Lahti (V). Han instämmer med Greenpeace om att det är riksdagen som ska fatta beslut om vad som blir bäst för de svenska skattebetalarna och för kommande generationers klimat.

Av Birger Lahti
riksdagsledamot och ledamot i näringsutskottet för Vänsterpartiet

Vattenfall har flaggat för att man avser att sälja ut brunkolsverksamheten i Tyskland.

Energiminister Ibrahim Baylan (S) har uttryckt att försäljningen av ovanstående verksamhet inte är en riksdagsfråga utan en fråga för regeringen.

Enligt statens ägarpolicy ska regeringen förvalta de statliga bolagen enligt vad som anges i regeringsformen och andra bestämmelser.

Regler om förvärv och överlåtelse av egendom finns i budgetlagen som ger regeringen mandat att fatta vissa beslut om verksamheten inom de utsätta ramarna.  

Men enligt 8:e kapitlet, 4:e § andra stycket i budgetlagen får regeringen inte utan riksdagens bemyndigande sälja eller på annat sätt minska statens ägarandel i företag där staten har minst hälften av rösterna för samtliga aktier eller andelar.

Väsentliga ändringar kräver riksdagsbeslut

Statens ägarpolicy anger också att regeringen behöver riksdagens godkännande vid väsentliga ändringar av bolagens verksamhetsföremål. Här kommer man onekligen till frågan om hur avvecklingen av hela Vattenfalls tyska brunkolsverksamheten inte skulle vara en väsentlig ändring av bolagets verksamhetsföremål? Sedan när man studerar vad Vattenfall antagit vid bolagsstämman 28 april 2014, blir man mer övertygad om att försäljningen definitivt innebär förändring i verksamhetsföremål eftersom bolaget själv uppger på bolagsstämman att man ska:

"affärsmässigt bedriva energiverksamhet, så att bolaget är ett av de bolag som leder utvecklingen mot en miljömässig, hållbar energiproduktion."

Därför kommer givetvis frågan, om inte en försäljning strider mot bolagets egna antagna ambitioner för vägen till hållbar miljömässig energiproduktion? Detta kan knappast bli av om man säljer brunkolsverksamheten utan att ha koll på vad som händer med den i framtiden.

Vattenfall bör fortsätta driva kolkraften

Om Vattenfall vill agera enligt sina egna ambitioner så driver man själv verksamheten till sluttiderna som är beräknade för kolkraften och dess anläggningar, det vill säga cirka år 2030.

Därför kan inte jag ansluta mig till att försäljningen endast skulle vara en fråga för regeringen, utan att det enda riktiga vore att riksdagen skulle få ta ställning till alternativen och betänka vilket av dessa blir bäst för de svenska skattebetalarna och för kommande generationers klimat.

 

Forrige artikel WWF: Den svenska skogspolitiken är förlegad WWF: Den svenska skogspolitiken är förlegad Næste artikel "Ge samebyarna rätt att stoppa gruvor"
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.