Vattenfall: Inköp av kärnbränsle bygger på säkerhet och försörjningsoberoende

Under inga omständigheter får en enskild leverantör tillgång till så mycket information som skulle motsvara något slags ”närvaro” djupt in i våra system. Det skriver Torbjörn Wahlborg, Vattenfall i en replik.

Af Torbjörn Wahlborg
Chef, Vattenfall elproduktion Norden

I en debattartikel i Altinget menar Helena Antoni (M) att ryska kärnbränsleleveranser till Vattenfall leder till ”rysk närvaro långt in i svenska kärnkraftsystem”. Men en leverantör av kärnbränsleelement får bara tillgång till sådan information och data som rör deras respektive leverans och som krävs för att ge teknisk feedback och utvärdera produkters kvalitet.

Svensk kärnkraft har leverantörer från hela världen. Under inga omständigheter får en enskild leverantör tillgång till så mycket information som skulle motsvara något slags ”närvaro” djupt in i våra system. Vår verksamhet omfattas av rigorösa säkerhetskrav och granskas av svenska och internationella myndigheter.

”Granskar alla leverantörer”

Ryska TVEL är en av flera internationella leverantörer av färdiga bränsleelement till Vattenfall. Tre ytterligare leverantörer är franska Framatome, amerikanska Westinghouse och amerikansk-spanska GNF/ENUSA. Vattenfalls strategi är att inte bli beroende av någon enskild leverantör eller ursprungsland. Ledstjärnor för Vattenfalls inköp av kärnbränsle är försörjningsoberoende och affärsmässighet. Vi vill ha en konkurrensutsatt internationell marknad i pris, teknik och innovation.

Därför köper Vattenfall bästa teknologi för kärnbränsle på en kommersiell marknad med internationell konkurrens. Vi granskar och prövar alla leverantörer för att de ska leva upp till vår code-of-conduct. Vi följer rekommendationer från Sveriges regering och alla internationella regelverk, däribland regler från Euratom Supply Agency, ESA, som styr hur mycket bränsle med olika ursprung som får importeras till EU-medlemsländer.

 

Beslutskedja: Om tillåtlighet och tillstånd till anläggningar i ett sammanhängande system för slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall

30/10
2008
23/10
2017
25/1
2018
13/9
2019
26/11
2020
17/2
2021
22/6
2021
6/7
2021
31/7
2021
26/8
2021
21/10
2021
11/10
2022

Forrige artikel Klimatkommunernas svar på omstritt förslag om fordon och bränsle Klimatkommunernas svar på omstritt förslag om fordon och bränsle Næste artikel Älvräddarna: Vi måste inte välja mellan biologisk mångfald och el Älvräddarna: Vi måste inte välja mellan biologisk mångfald och el
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.