Vilka får Peter Kullgren med sig när han vill stryka beteskravet?

På torsdagen förväntas utredaren Elisabeth Nilsson lägga fram förslaget att stryka kravet på utevistelse för kor i lösdriftsanläggningar. Att luckra upp betesrätten tycks vara något som landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) tror på, men en fråga som splittrar såväl Tidöpartierna som oppositionen.

När utredaren Elisabeth Nilsson på torsdagen lämnar över sitt slutbetänkande till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), så är det mycket som pekar på att ett av förslagen är att kravet på utevistelse ska tas bort för kor i lösdrift.

Det här är en fråga som LRF driver och där lantbruksorganisationen har landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) med på flaket.

Men faktum är att utredaren Elisabeth Nilsson inte har haft ett uttalat uppdrag att föreslå en förändring av beteskravet – eller betesrätten som vissa föredrar att kalla kornas lagstadgade rätt till utevistelse – utan i direktiven nämns detta endast i förbigående som ett exempel. Men Elisabeth Nilsson tycks ha uppfattat den outtalade beställningen från landsbygds- och infrastrukturdepartementet, under sitt arbete med att se över hur livsmedelsproducenternas konkurrenskraft kan stärkas med bibehållet djurskydd.

Var finns stödet?

Frågan är bara hur enkelt, eller snarare hur svårt, det kommer att bli för Peter Kullgren att ro frågan i hamn hela vägen från departementet, genom regeringen och genom riksdagen?

Inom regeringen finns olika åsikter om kornas utevistelse. Moderaterna och Kristdemokraterna går hand i hand, men Liberalerna gjorde klart under EU-valrörelsen att det här är en viktig fråga för partiet:

”Ingen ko har valt sin tillvaro. Det har vi gjort åt den. Vi har valt att hålla kor för att de ger oss mjölk och kött. Vi har ansvar för de djur vi föder upp. De behöver få utlopp för sina naturliga beteenden. Kor måste få beta.”

Så skrev klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och EU-parlamentarikern Karin Karlsbro tillsammans i en debattartikel i Aftonbladet, där de underkänner idén att stärka konkurrenskraften genom försvagat djurskydd. I debattartikeln hänvisar de också till arvet från både Marit Paulsen och Astrid Lindgren. Att vifta med två djurskyddsikoner i debattartikel bör väl tolkas som att detta är en kulle som Liberalerna avser att, kanske inte dö på, men åtminstone stå med grepen i hand redo för en rejäl fajt?

SD och djuren

Partiet som nästan ingår i regeringen, Sverigedemokraterna, vill vare sig säga mu eller bä. När det kommer till djurskyddsfrågor är det ingen självklarhet att SD följer exempelvis KD eller M i spåren. I en enkät med partiets riksdagsledamöter år 2022, gjord av tidningen Djurskyddet, svarade endast 13 procent att de vill ta bort beteskravet, 63 procent vill att det ska vara kvar och resten hade ingen uppfattning.

”Vi vill se vad de kommer fram till. Innan dess står vi bakom nuvarande ordning”, skriver SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen i ett sms till Altinget.

Så det är inte självklart att Peter Kullgren kan räkna med SD:s stöd i sin kamp för att låta bonden själv välja om korna ska komma ut i hagen eller ej.

Och hur ser det då ut bland oppositionspartierna i riksdagen? Ja, ungefär som man kan förvänta sig. Det är knappast en skräll att Centern och LRF har en liknande uppfattning. Inte heller att Vänsterpartiet och Miljöpartiet är bestämda försvarare av kornas rätt till utevistelse, men dit hör även Socialdemokraterna.

PR-utmaning att stänga in korna

Oavsett uppfattning i sakfrågan, så får det nog betecknas som en PR-mässig utmaning att vara den politiker, det parti eller den organisation som står på barrikaderna för böndernas rätt att inte släppa ut sina kor i hagen under sommarhalvåret. Precis som det sedan blir en pedagogisk utmaning att övertyga konsumenterna varför de ska fortsätta köpa just inhemska mejeriprodukter och inte finska eller tyska, när den svenska Bregottfabriken flyttat inomhus.

Eller för att uttrycka sig mer drastiskt, som en reporter i lantbrukssvängen gjorde över en kaffe på maten: ”Envisas LRF med de här riskerar de att skjuta sig själva i foten. I båda fötterna. Och i huvudet.”

Beslutskedja: Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd

10/2
2023
29/8
2024
29/8
2024

Forrige artikel Vågat spel när regeringen ska få ihop låga pumppriser och EU-klimatmål Vågat spel när regeringen ska få ihop låga pumppriser och EU-klimatmål Næste artikel Klimatkorten ska upp på bordet – men i ny form Klimatkorten ska upp på bordet – men i ny form
Nya Havs-gd:n räknar med tydlig styrning från regeringen

Nya Havs-gd:n räknar med tydlig styrning från regeringen

Neddragningar. Det var det första som Anna Ledin fick börja med när hon i våras blev generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten. Det var tvunget att hitta delar i verksamheten att stryka. ”Det kommer alltid finnas enskilda medarbetare som kommer tycka att det är fel prioriteringar”, säger hon.