Ödesvecka för Kristersson

VECKAN. Aldrig har en statsministerkandidat som föreslagits av talmannen röstats ned. Inte heller har vi fått en övergångsbudget. Men det kan det bli ändring på den här veckan.

Talman Andreas Norlén lägger officiellt fram Ulf Kristersson som statsministerkandidat till riksdagen. Detta innebär att en omröstning sker i riksdagen inom de kommande fyra dagarna. Som det ser ut nu så kommer Ulf Kristersson inte få stöd. För att bli godkänd krävs att han inte har en majoritet emot sig. Sverigedemokraterna skulle vara villiga att rösta för Ulf Kristersson men då vill de få ett antal garantier. Men Centerpartiet och Liberalerna vill i nuläget inte stödja en regering som är beroende av SD.

24 år sedan folkomröstningen om medlemskap i EU. 52,3 procent av befolkningen röstade för ett EU-medlemskap medan 46,8 procent röstade emot. Miljöpartiet och Vänsterpartiet var båda emot medlemskapet medan resterande riksdagspartier var för.

Riksdagen röstar om Ulf Kristersson som statsminister. För att Ulf Kristersson ska bli vald till nästa statsminister får han inte ha en majoritet (175 ledamöter) emot sig. Om första statsministeromröstningen misslyckas har talmannen ytterligare tre chanser på sig att hitta en statsministerkandidat som får stöd av riksdagen. Efter fyra misslyckade försök blir det extraval.

Login