MP tar ingen symbolstrid om torven

ENERGI. En strid om torven hade kunnat fälla regeringens lagförslag om höjd ambitionsnivå för förnybar el. Därför går Miljöpartiet med på att låta torven finnas kvar i elcertifikatssystemet.

Enligt Miljöpartiets partiprogram ska torven betraktas som ett fossilt bränsle. Därmed hör torven inte hemma bland de förnybara energislagen i elcertifikatssystemet, enligt partiet.

Men när regeringen nu lägger fram en proposition om ändringar i lagen om elcertifikat får torven behålla sin plats och fortsatt berättiga till elcertifikat. Enligt Lise Nordin, Miljöpartiets energipolitiska talesperson, finns det goda argument för detta. För det första är torvens andel i elcertifikatssystemet både liten och minskande. För det andra hade en strid om torven kunnat fälla regeringens lagförslag i riksdagen, ett lagförslag vars främsta syfte är en ambitionshöjning av elcertifikatssystemet från 25 till 30 terawattimmar ny förnybar elproduktion till år 2020 jämfört med 2002.

– Utfasningen av torven ur elcertifikatssystemet tycks lösa sig av sig själv. Därför väljer vi att fokusera på det viktigaste: att höja målet för förnybar el, säger Lise Nordin till Altinget.

Login