Max 10 miljoner till narkoplesidrabbade

ERSÄTTNING. De som drabbades av narkolepsi i samband med vaccinering mot svininfluensan kommer att få upp till 10 miljoner kronor i ersättning. Men att det överhuvudtaget finns ett tak möts av stark kritik.

På torsdagen röstade riksdagen igenom den ekonomiska ersättningen som utlovades till de personer som drabbades av narkolepsi i samband med vaccinet mot svininfluensan. Det rör sig om cirka 450 personer. Den dåvarande alliansregeringen beslutade tillsammans med Socialdemokraterna redan 2012 om en utfästelse om ekonomisk kompensation till de som insjuknat.

Överenskommelsen innebär att det individuella ersättningstaket blir 10 miljoner kronor per person. I vanliga fall täcks läkemedelsskador av läkemedelsförsäkringen, men i det här fallet ansågs taket vara för lågt. När det är uppnått kommer därför staten att gå in och täcka kostnaderna.

Samtidigt har det framkommit stark kritik, bland annat från Narkolepsiföreningen, mot att det överhuvudtaget finns ett tak för ersättningen. Farhågan är att någon som är ung idag, utan några möjligheter till försörjning, riskerar att slå i taket. Sverigedemokraterna, som enda parti som lämnat en följdmotion, anser att ersättningstaket tas bort. Men det SD-förslaget röstades ner i riksdagen.

Login