Nordea slipper dubbelbeskattning

SKATTER. Riksdagen har beslutat, efter önskan från Nordea, om en lagändring för att undvika dubbelbeskattning när bankens dotterbolag i Finland, Danmark och Norge nästa år slås samman med moderbolaget i Sverige.

Bakgrunden är att Nordea i en skrivelse till regeringen i januari påpekade att nuvarande skatteregler kan leda till dubbel skatt på tillgångar och förpliktelser när dotterbolag utomlands går upp i ett svenskt moderbolag. Bankens förslag till lösning var att värdet på tillgångar och förpliktelser när de förs över till Sverige ska vara det värde som de hade vid beskattning i det andra landet.

Att skatteregler inte sätter käppar i hjulen var också ett av villkoren när Nordeas tidigare på bolagsstämma godkände styrelsens plan att göra om de nordiska dotterbankerna till filialer i början av 2017.

Nu har förslaget efter bearbetning i finansdepartementet godkänts av riksdagen en promemoria föreslår finansdepartementet en sådan lagändring som Nordea har föreslagit. Lagändringen är tänkt att träda i kraft den 1 januari 2017.

Login