Ägare ska betala för krisande banker

EKONOMI. Riksgäldskontoret ska få verktyg för att kunna stabilisera eller rekonstruera krisande banker. Det föreslår regeringen i en proposition med förslag på hur EU:s krishanteringsdirektiv kan genomföras i Sverige.

I krishanteringsdirektivet ingår ett nytt tillvägagångssätt för rekonstruktion av krisande banker, kallat resolution. Det har tidigare reglerats på nationell nivå men nu införs gemensamma bestämmelser på EU-nivå. En huvudpunkt i de nya reglerna är att företagets ägare och långivare, snarare än staten, ska ta den ekonomiska smällen vid en kris.

Regeringen föreslår i propositionen att Riksgäldskontoret ska ansvara för att hantera kriser i finansiella företag genom resolution. Finansinspektionen får fler tillsynsuppgifter för att förebygga att företagen hamnar i en kris där resolution blir aktuellt.

Det ska också skapas en ny fond, resolutionsreserven, som ska finansieras med avgifter från finansföretagen. Denna fond ska sedan kunna användas för att täcka kostnader som uppstår av krishanteringsåtgärder.

Login