Anders Borg: Det räcker med räntehöjningar

På sikt ser den tidigare finansministern goda ekonomiska utsikter för Sverige, men Anders Borg är skeptisk till ytterligare räntehöjningar. ”Naturligt att de höjer räntan. Men nu börjar vi närma oss den nivå som jag tror är lagom”, säger han till Altinget.

Att svenska hushåll har en hög belåningsgrad och ofta rörliga räntor gör att de, i jämförelse med andra länder, påverkas i stor utsträckning av den ekonomiska situationen och räntehöjningarna. Anders Borg, moderat finansminister 2006–2014, tycker att det i kombination med den svaga svenska kronan är en anledning för Riksbanken att inom kort byta inriktning.

– Jag tycker nog att det räcker med räntehöjningar nu i april, de kanske behöver höja en gång till. Men det viker så snabbt i svensk ekonomi på konsumtionssidan i många sektorer, allt ifrån detaljhandel till bygg, så när vi har löneavtalet på plats tror jag inte att det finns en framåtblickande inflationsrisk för Sverige utan då går vi mot mer stabilitet, säger han i en intervju med Altinget.

Tycker du att Riksbanken höjt räntan för mycket hittills?

Login