Bättre skydd för utnyttjade tiggare

BROTT. Regeringen vill ha klarlagt om det behövs hårdare regler för att hindra att människor utnyttjas för tvångsarbete och tiggeri. Därför får den utredning som granskar reglerna mot sexköp och människohandel ett utvidgat uppdrag.

Bakgrunden är rapporter om att de medborgare från främst Rumänien och Bulgarien som kommit till Sverige för att tigga kan utnyttjas på olika sätt, exempel­ tvingas betala för att få sitta på en plats och tigga eller betala oskälig belopp för transport till Sverige.

Andra rapporter pekar på att de kan utnyttjas i tvångsarbete, tvingas begå brott eller utnyttjas för prostitution. Det kan också handla om personer som kommer från länder såväl inom som utom EU och utnyttjas genom låga löner och odrägliga villkor.

Redan i dag kan detta utnyttjande straffas på olika sätt. Men antalet domar som avser tvångsarbete eller exploatering i en situation som innebär nödläge för den utsatte är begränsat. Och det kan bero att dagens regler inte är utformade för dessa situationer, skriver regeringen i direktiven till utredaren.

Login