Centern svänger om tjänstemannaansvar – ingen majoritet för nytt tillkännagivande

Så sent som i höstas skrev Centerpartiet i en motion att partiet vill införa ett utökat tjänstemannaansvar. Men när riksdagen i dag röstar om ett nytt tillkännagivande kommer partiet att rösta emot. ”Nu när frågan är utredd så kan vi acceptera det och inte gå vidare med det”, säger Linda Modig (C).

Frågan om ett utökat tjänstemannaansvar har redan snurrat i några år. Riksdagen riktade ett tillkännagivande 2018 och regeringen tillsatte sent omsider en utredning som nyligen presenterades. Utredaren Anne Rapp kom fram till att det inte behövs några lagändringar. Flera partier är kritiska till den slutsatsen. Men samtidigt har flera partier och riksdagsledamöter parallellt med utredningen drivit frågan och den var därför uppe på nytt i konstitutionsutskottet i förra veckan.

Där ställde sig en utskottsmajoritet (M, KD, SD, L) bakom ett nytt tillkännagivande med en skarpare skrivning än det gamla. Den här gången vill partierna inte att det bara ska utredas utan också införas: ”Riksdagen tillkännager för regeringen att den skyndsamt bör utreda och införa ett modernare tjänstemannaansvar genom ett utvidgat straffansvar för tjänstefel”.

Partierna som har en majoritet i KU har det dock inte i riksdagen som helhet. Så när frågan ska upp för omröstning i dag onsdag kommer, om inget oförutsett inträffar, reservationen från S, V, MP och C att vinna gehör.

Login