Det våras för fågelbråk på Riksbanken

För första gången på 15 år fattade riksbanksdirektionen ett räntebeslut med endast en rösts övervikt. När nu protokollet publicerats finns tecken på en ny kamp mellan duvor och hökar i penningpolitikens topp.

Under 00-talet duggade artiklarna tätt om de så kallade hökarna och duvornas räntebråk i riksbanksdirektionen. Men de senaste åren har riksbankscheferna varit i stort sett eniga. Nu finns dock tecken på att det kan bli mer strid kring räntebesluten framöver. Ett par ledamöter ser mer duvaktiga ut och förespråkar en lägre ränta, och ett par lutar åt en hökigare linje och förespråkar en högre ränta.

Mötet slutade som bekant med en höjning på 0,5 procentenheter. Men både Anna Breman och Martin Flodén ville stanna vid en höjning på 0,25 procentenheter.

”Kortfattat är mitt argument att penningpolitiken behöver fortsätta att stramas åt, men att vi förmodligen närmar oss slutpunkten för räntehöjningarna. Och utvecklingen de senaste månaderna ger oss trots allt möjligheten att nu gå mer försiktigt fram med höjningarna.”, säger Flodén enligt protokollet.

Login