ESV ger sig in i bostadsdebatten

BOSTAD. En skattepliktig schablonintäkt liknande den som idag finns för investeringssparkonton. Det föreslår Ekonomistyrningsverket, ESV, som ett alternativ för att göra något åt stigande bostadspriser och hushållens skuldsättning. 

Många har uttalat sig om den ökade risken för en bostadsbubbla och hushållens ökade skuldsättning. Förslagen på lösningar har handlat om slopade ränteavdrag eller amorteringskrav. ESV, har andra förslag för att få bukt med problemen. Den nuvarande fastighetsavgiften ska slopas och ersättas med en skattepliktig schablonintäkt som kopplas till marknadsvärdet på hus och bostadsrätter.

Boven bakom prisuppgången är sjunkande bolåneräntor och en lägre fastighetsskatt. För ett småhus värt 1,2 miljoner med 75 procents belåningsgrad uppgick fastighetsskatt och räntor efter avdrag till drygt 57 000 kronor. Med nuvarande räntor och fastighetsskatt kan man till samma kostnad ha ett småhus med ett marknadsvärde på 4,8 miljoner kronor, alltså fyra gånger så mycket som för 15 år sedan.

Den statliga fastighetsskatten ersattes 2008 av en kommunal fastighetsavgift som i år ligger på 0,75 procent av fastighetsvärdet och med ett tak som ligger på 7 262 kronor för småhus och 1 243 för bostadsrätter. Det innebär att taket nås när marknadsvärdet för ett hus ligger på 1,3 miljoner kronor. Den procentuella fastighetsavgiften blir alltså lägre ju dyrare bostaden är.

Login