Ett samtal som bryter mot lagen

ANALYS. Efter ett penningpolitiskt möte slår riksbankschefen Stefan Ingves en signal till finansminister Magdalena Andersson för att berätta om beslutet. Men enligt lagen är han för sent ute.

Informationsplikten, att riksbankschefen ska informera finansministern, är fastställd i riksbankslagen. Kruxet är bara att han, med finansministerns medgivande, bryter mot lagen. Enligt 6 kapitlet 3 § i denna lag ska ”Riksbanken inför alla viktiga penningpolitiska beslut informera det statsråd som regeringen utser”.

Det är ordet inför som är den felande länken. När Stefan Ingves går in i mötesrummet och träffar de andra fem ledamöterna i riksbankens direktion vet han inte med säkerhet deras uppfattning om räntan och han kan inte heller i förväg berätta om räntebeslutet för Magdalena Andersson. Därför får finansministern reda på det först efter mötet. Däremot får hon vetskap om räntan ska höjas eller sänkas innan beslutet blir offentligt (dagen efter klockan 09.30).

Detta är ett exempel på ett litet problem i riksbankslagen. Den översyn som ska göras kommer att brottas med betydligt tuffare frågor. Dels maktfrågan nummer ett: Självständighet kontra demokratisk förankring, dels maktfrågan nummer två: Hur mycket hänsyn ska Riksbanken ta till andra saker i ekonomin än inflationen.

Login