Förundersökningen mot Jomshof läggs ned: ”Mycket glädjande”

Richard Jomshof (SD) misstänktes för hets mot folkgrupp för bilder han delat på sociala medier. Nu lägger åklagaren ned förundersökningen.

Sverigedemokraternas ordförande i justitieutskottet, Richard Jomshof, lämnade tillfälligt sitt uppdrag i mitten av september efter att ha misstänkts för hets mot folkgrupp för bilder han delat i sociala medier. 

Nu meddelar Särskilda åklagarkammaren att förundersökningen läggs ned.

– Motiveringen är att det är inte har varit brottsligt att lägga ut bilderna, säger chefsåklagare Joakim Zander till Aftonbladet.

Richard Jomshof beskriver det som ett ”mycket glädjande besked” och säger att han nu kommer återgå till rollen som ordförande i justitieutskottet.

”Vi ska ha en stark yttrandefrihet i Sverige, och det gäller såklart också rätten att få kritisera, parodiera och debattera även känsliga ämnen. Som politiker kommer jag att fortsätta opinionsbilda och skapa debatt, särskilt när det gäller att peka på massinvandringens konsekvenser i vårt land”, skriver han i ett mejl till Altinget.

”Jag kommer nu att gå tillbaka till rollen som ordförande i utskottet och fortsätta leda arbetet med att genomföra de reformer som krävs för att mota tillbaka gängbrottsligheten i Sverige”. 

Richard Jomshof kallades till förhör i förra veckan där han enligt åklagaren har beskrivit sin avsikt med att publicera bilderna. 

Joakim Zander gör bedömningen att bilderna inte utgör hets mot folkgrupp.

– Nej det kan jag inte betrakta det som, speciellt inte eftersom han la ut dem på sin plattform som han använder som politiker för att få ut sitt budskap. Hans avsikt har varit att delta i debatten om migration, säger han till Aftonbladet.

{{toplink}}

Forrige artikel Efter expansionen – nu bantas servicekontoren Efter expansionen – nu bantas servicekontoren Næste artikel S-skifte i EU-nämnden
Efter expansionen – nu bantas servicekontoren

Efter expansionen – nu bantas servicekontoren

De statliga servicekontoren har etablerats på allt fler platser i Sverige de senaste åren. Men med ökade besökskostnader vill regeringen och SD se effektiviseringar och drar ned på myndighetens anslag. ”Det kan inte uteslutas att vi kommer lägga ned kontor”, säger Åsa Lindh, generaldirektör för Statens servicecenter till Altinget.