EU-direktiv jagar regeringen – nu blir Palmeutredningen billigare

Nytt lagförslag ska uppfylla EU:s öppna data-direktiv. Lagen som fördröjts ska nu tillämpas i stora delar av offentliga sektorn och kommer leda till att utlämnade offentliga handlingar blir billigare.

Efter hot från Bryssel har regeringen lagt fram förslaget till en ny lag om öppen data i offentlig sektor. Lagförslaget baseras på ett EU-direktiv som syftar till att öka mängden och tillgängligheten data i myndigheter och offentliga företag. Sveriges implementering av öppna data-direktivet har försenats, och i höstas inleddes en process mot regeringen från EU-kommissionen för att man dröjt med sitt förslag. 

Direktivet antogs 2019 för att främja användandet och reglera vidareutnyttjandet av öppen data. I direktivet finns bland annat villkor som reglerar bland annat avgifter, öppenhet samt formatkrav på datan.

Med direktivet implementerat skulle det bli lättare och billigare att ta del av handlingar digitalt. En utredning som exempelvis Palmeutredningen skulle bli mycket billigare att begära ut än de 500 000 kronor som skulle bli kostnaden i dag.

Login