EU-direktiv om föräldraledighet hänger på en skör tråd

EU. Efter sex års förhandlingar finns det fortfarande inga tecken på att EU-reglerna kring föräldraledighet ska bli verklighet. Alltför stora skillnader mellan länderna och ett EU-parlament utan politisk fingertoppskänsla är de viktigaste orsakerna till att föräldraledighetsdirektivet riskerar att hamna på listan över EU-förslag som åker i papperskorgen.

BRYSSEL: Det finns direktiv som glider igenom EU-maskineriet på nolltid. Och så finns det andra som fastnar och tuggas år ut och år in, utan att komma någonvart.

EU:s föräldraledighetsdirektiv är ett bra exempel på det senare. Men det är också ett exempel på hur stora skillnader mellan lagstiftning i olika länder kan sätta käppar i hjulet på den politiska processen. Dessutom är det ett fint exempel på hur ett ivrigt EU-parlament kan höja de politiska ambitionerna så mycket att det dödar alla möjligheter till kompromiss.

Enligt direktivets titel var målet att säkerställa säkerhet och hälsa för arbetstagare som är gravida, nyligen har fött barn eller som ammar. Men drygt sex år efter att förslaget lades fram är det nu i ett sådant dödvatten att det löper stor risk att hamna på den så kallade dödslistan över havererade förslag, som EU-kommissionsordförande Jean-Claude Junckers trogne vapendragare, förste vice ordförande Frans Timmermans, kommer att presentera nästa vecka tillsammans med kommissionens arbetsprogram för 2015.

Login