EU-kommissionen vinkar farväl till gröna förslag

MILJÖ. EU-kommissionen ska dra tillbaka en rad förslag på bland annat miljö- och energiområdet, enligt arbetsplanen för år 2015.

BRYSSEL: 83 förslag skrotas som ett led i den nya EU-kommissionens arbetsplan för år 2015 som presenterades i Strasbourg på tisdagen. Däribland nya regler för luftkvalitet samt för avfall, lagpaket som en rad regeringar och miljöorganisationer har bett den nya Juncker-kommissionen att freda.

EU-kommissionen gör klart att den fortsatt stöttar intentionerna bakom många av de förslag som nu dras tillbaka, men att många av dem antingen redan är föråldrade eller har hamnat i ett politiskt dödvatten hos ministerrådet eller EU-parlamentet.
"Förslag är inte till någon nytta, om det bara ligger på förhandlingsbordet, om det blivit omsprunget av verkligheten, eller om det under förhandlingarna blir urvattnat till en nivå där det inte längre fyller någon funktion" skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans är den som har hållit i skalpellen när förslagslistan skurits ned. Han understryker att EU-kommissionen inte avser att dra ner på ambitionsnivån inom exempelvis miljöområdet, vilket många befarar.
Förslaget om luftkvalitet kommer till exempel att återuppstå i ny form som en del av ett större klimatpaket under nästa år, enligt Timmermans.

Login