Fiskodlare ska få billigare diesel

SKATTER. Diesel till fartyg som används i jordbruk, skogsbruk och vattenbruk ska ge rätt till återbetalning av koldioxidskatten. Det föreslår regeringen i en promemoria.

Sedan den 1 juli förra året får en fiskodlare inga skatterabatter på bränslet till sitt fartyg, medan yrkesfiskare får fortsätta att använda skattefri diesel. Det har fått Jordbruksverket att skriva till regeringen och begära en ändring.

Regeringen föreslår nu att diesel som används i skepp och båtar i jordbruk, skogsbruk och vattenbruk från och med nästa år ska beskattas på samma sätt som diesel till arbetsmaskiner i de här sektorerna. Det innebär att staten betalar tillbaka koldioxidskatten, som nu är 1 430 kronor kubikmetern men kommer att höjas till 1 700 kronor per kubikmeter.

Förslaget berör framförallt fiskodlare, men också skärgårdsbönder som använder fartyg för att transportera djur och foder mellan olika öar. Före den 1 juli 2015 fick de använda märkt, obeskattad diesel i sina fartyg. Men efter klagomål från EU-kommissionen räknas det nu som privat ändamål, och de måste betala full skatt för dieseln.

Login