Flera handslag återstår i landstingspolitiken

FÖRHANDLINGAR. Långsamt börjar de politiska styrena falla på plats i landets landsting och regioner, på flera håll blir det minoritetsstyren. I bland annat Region Uppsala och Region Jämtland Härjedalen pågår fortfarande de politiska förhandlingarna.

"Återkom i morgon så får vi se om vi har något att berätta" säger ett regionråd i norr. "Det pågår diskussioner" säger en gruppledare vagt i en region längre söderut. Fortfarande är det fyra regioner där det inte är klart vilket styre som ska ta över.

Men pusselbitarna börjar ändå falla på plats. Nyligen berättade Alliansen och Miljöpartiet i Stockholms läns landsting att de har nått fram till varandra över blockgränsen och bildar ett blågrönt majoritetsstyre i Stockholms läns landsting. Men att lyckas bilda majoritetsstyren i landets landsting och regioner har inte varit någon självklarhet efter årets val.

Region Gotland (C+M+L+KD) är ett exempel där en koalition i minoritet kommer att sitta vid rodret, Region Västra Götaland en annan (C+M+L+KD+MP). I Region Uppsala finns ännu inget tydligt besked om hur styret kommer att se ut, men förhandlingar ska pågå mellan Miljöpartiet och Allianspartierna. Det vill säga att Miljöpartiet i så fall överger sin tidigare koalitionspartner Socialdemokraterna. Landstingsrådet Börje Wennberg (S) säger att hans parti fortfarande har dörrarna öppna.

Login