Flera kandidater till EU-kommissionen i farozonen

KOMMISSIONÄRSUTFRÅGNINGAR. Den ungerske kandidaten till posten som EU:s nästa kultur- och utbildningskommissionär måste antingen skära ner i sin portfölj eller få ett nytt jobb i kommissionen, om parlamentet får bestämma. Ytterligare andra kommissionärskandidater väntar fortfarande på att få sina öden avgjorda efter att ha blivit grillade av EU-parlamentet.

BRYSSEL: Parlamentets kulturutskott röstade på måndagskvällen emot att ungraren Tibor Navracsics blir EU:s nästa kultur- och utbildningskommissionär. Eller åtminstone ska han inte få de befogenheter som det var tänkt från början. I den konservative politikerns uppdragsbeskrivning ingår också ansvaret för medborgerliga rättigheter, vilket enligt många i det internationella samfundet inte direkt har varit en paradgren för det dominerande ungerska Fidesz-partiet, där Navracsics kommer från.

Det fick i måndags kväll en majoritet av parlamentets kulturutskott att med liten marginal godkänna honom som kommissionär, men han underkändes till själva posten. Det kan betyda att man plockar ut de medborgerliga rättigheterna ur den redan lilla portföljen, eller att Navracsics får en helt annan post i den kommande EU-kommissionen.

Parlamentarikerna har egentligen inte rätt att plocka ut enskilda kommissionärer ur laget eller att ändra i deras portföljer. Men eftersom de ska godkänna den samlade EU-kommissionen räknar de med att den blivande kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker visar förståelse för deras krav.

Login