Främsta förespråkaren för höjda bensinpriser får mer i M-budget

Moderaterna vill öka staben med miljöekonomer på Konjunkturinstitutet. ”Vi behöver bra och gedigna underlag för att fatta rätt politiska beslut.” säger miljöpolitiska talespersonen Jessica Rosencrantz till Altinget.

Moderaterna förstärker utredningsresurserna genom att öka anslagen till såväl riksdagens utredningstjänst som till Regeringskansliet i sin skuggbudget. Men partiet vill också specifikt göra en satsning på förbättrade underlag för miljö- och klimatbesluten, genom att skjuta till 10 miljoner kronor till Konjunkturinstitutet (KI). Det ökade anslaget ska gå till myndighetens miljöekonomiska enhet.

– Vi tycker att KI bistår med viktiga fakta och underlag. Inte minst klimatfrågan är en av vår tids stora ödesfrågor. KI en sån aktör som kan och brukar bidra med bra och viktiga underlag. Därför är det viktigt att de har bra resurser, säger Jessica Rosencrantz till Altinget.

Moderaterna har även detta år fått hård kritik för att vilja sänka bensinskatten, en sänkning av energiskatten med totalt 7,2 miljarder kronor. För konsumenten innebär det en krona billigare bensin eller diesel per liter.

Login