Granskning av skogsbrand avlövas

KRISBEREDSKAP. Regeringen gör halt för utredningen om den stora skogsbranden i Västmanland i somras. I stället ska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ta över de stora delarna av uppdraget.

Utredningen tillsattes i september av alliansregeringen med uppdraget att dra lärdomar av hur branden hanterats för att senare stärka beredskapen vid stora olyckor och kriser.

S och MP-regeringen väljer nu att avsluta utredningen i förtid och den ska redovisa sina slutsatser den 28 februari i år i stället för den 1 september. Dessutom begränsas uppdraget till att enbart beskriva och utvärdera den operativa insatsen i samband med skogsbranden. Ett av skälen till beslutet är att regeringen behöver spara pengar sedan riksdagen i december röstat för en nedskärning av regeringskansliet med 200 miljoner kronor, och detta påverkar budgeten för statliga utredningar.

När det gäller övriga delar av den ursprungliga uppdraget fallet detta nu på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Myndigheten ska identifiera vad som behövs för att stärka krisberedskapen utifrån erfarenheterna från branden i Västmanland. Enligt regeringens uppdrag ska myndigheten sammanställa slutsatserna från de utredningar och utvärderingar som har genomförts och samråda med myndigheter och andra som berörs av de eventuella förslagen. Uppdraget ska redovisas för regeringen senast den 29 januari 2016.

Login