Hantering av falsksedlar ger högre straff

RÄTTSVÄSEN. Straffet för att handskas med förfalskade pengar höjs från fyra till sex års fängelse, enligt ett lagförslag som regeringen lämnar till riksdagen.

Förra året enades ministerrådet och parlamentet om nya EU-regler mot valutaförfalskning för att skydda euron och andra valutor. På de flesta punkter uppfyller den svenska lagen direktivets krav. Men EU-reglerna får till följd att maxstraffet för brottet grov olovlig befattning med falska pengar höjs från fyra till sex års fängelse. Brottet omfattar den som exempelvis skaffar, tar emot, förvarar eller transporter förfalskade pengar som ska sättas i omlopp. Med den nya nivån hamnar straffet på samma nivå som för exempelvis grov stöld och grovt bedrägeri.

En rapport från Europeiska centralbanken från januari i år visar att totalt 507 000 förfalskade eurosedlar, framförallt i valörerna 20 och 50 euro, togs ur cirkulation under andra delen av 2014. Men jämfört med antalet äkta eurosedlar i omlopp, i genomsnitt 16 miljarder under andra halvåret 2014, är andelen förfalskningar mycket låg, enligt ECB.

Även för svensk del är förfalskningen av sedlar relativt liten. Enligt Riksbankens årsredovisning för 2014 togs 246 falska sedlar ur cirkulation, hälften av dem var 20-kronorssedlar. Värdet av förfalskningarna uppgick till totalt 68 700 kronor. Antalet sedlar i cirkulation uppgick till 325 miljoner stycken under förra året.

Login