Kalla handen av både bransch och politiker

MEDIER. Förslaget på ett nytt mediestöd får hård kritik av branschen: Subjektiva bedömningskriterier och bristande förutsägbarhet om bidragens storlek. Konkurrensverket sågar förslaget helt och de politiska samtalen har avstannat.  

I höstas presenterade regeringens utredare ett nytt system till presstöd. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) förklarade att hon skulle jobba parallellt med politiska diskussioner och remissförförandet. Nu är både samtal och remissrunda avklarade. Den robusta och långsiktiga lösning som kulturministern hoppades på är långt borta – i alla fall än så länge. De politiska samtalen i riksdagen är avslutade, om de ens hann påbörjas. Och det är svårt att se att samtalen skulle ha lett någon vart.

– Jag kan i alla fall inte göra det, skriver Berit Högman (S), som fick kulturministerns uppdrag att leda samtalen, i ett sms-svar till Altinget.

I bästa fall kan man spåra en enighet att vissa delar av förslaget ska tas bort. Skånska Dagbladet är en av de större bidragstagarna i dagens system. Tidningen vänder sig mot att stödbeloppen i det nya systemet blir efterfrågestyrt. Om det är fler som klarar kriterierna för stödet sänks stödet för envar. Det försämrar förutsägbarheten och gör att det blir väldigt svårt att planera verksamheten, menar tidningen.

Login