Kommissionen drar ner mängden ärenden 2016

ARBETSPROGRAM. Kommissionen har nu officiellt godkänt sitt arbetsprogram för nästa år. Det innehåller 23 nya initiativ, och är därmed i linje med det mer sparsmakade angreppssätt som den nya Juncker-kommissionen tidigare påbörjat.

BRYSSEL: 23 nya förslag är vad EU-kommissionen förbereder inför nästa år. Därmed blir det andra året med Jean-Claude Juncker vid rodret i Bryssel en fortsättning av den linje som kommissionsordföranden lade ut från början – att minska kommissionens initiativ till att bara röra det mest angelägna.

Trots lanseringen under rubriken ”Inte längre business as usual” ligger arbetsprogrammets fokus för 2016 på gamla frågor från förra året, som migration, ekonomi, energi och den digitala inre marknaden. 

Här tänker kommissionen bland annat ta tag i en revision av Dublin-systemet för att utvidga möjligheterna för laglig invandring till EU. Kommissionen ska också bygga vidare på sin nya energiunion med förslag om elmarknader och samarbete mellan energimyndigheter, samt föreslå nya kontroversiella regler om upphovsrätt på internet. En ny insättningsgaranti för bankkunder och en ny företagsskattebas finns också på programmet.

Login