Kommuner kan få lagstadgat ansvar för musik- och kulturskolan

KULTUR. Professor Monica Lindgren ska bedöma för- och nackdelar med att kommunerna får ett lagstadgat ansvar för musik- och kulturskolan.

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning om musik- och kulturskolan. Monica Lindgren, professor i musikpedagogik vid Göteborgs universitet, blir utredare. Hon ska bland annat ta fram ett förslag till en nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan.

– Det är uppseendeväckande att det hittills inte funnits en nationell strategi för en verksamhet som varje år möter 400 000 barn och unga. Nu tar vi första steget i riktning mot en sådan, något som också har efterfrågats av företrädare för musik- och kulturskolan. En tydligare politik kan förhoppningsvis ge fler barn och unga möjligheten att prova på att stå på scen, spela musik eller dansa, kommenterar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

Monica Lindgren ska också identifiera hinder för elever att delta i den kommunala musik- och kulturskolans verksamhet, som avgifter, utbud, köer, socioekonomisk bakgrund eller kön och vilka insatser som behöver göras för att uppnå en mer jämlik musik- och kulturskola.

Login