Kommunpolitikerna höll sig borta från hanteringen av pandemin

Landets kommunpolitiker har låtit tjänstemännen sköta krishanteringen under pandemin, enligt en studie från Karlstads universitet och Mittuniversitetet. Resultatet förvånade forskarna. ”Vi trodde nog att en kris av den här digniteten skulle inneburit att fler aktiverade sin krisledningsnämnd.” säger professor Mikael Granberg till Altinget.

Pandemin blev inte politik – i kommunerna. Det kunde forskare från Karlstads universitet och Mittuniversitetet konstatera i en studie där de undersökte hur kommunerna använde sig av sina (politiska) krisledningsnämnder under år 2020.

Det visade sig att det var i ytterst få fall som politikerna i krisledningsnämnden tog över beslutsfattandet, utan att det var tjänstepersoner som skötte krishanteringen i kommunerna.

– Vi blev ändå överraskade. Vi trodde nog att en kris av den digniteten borde inneburit att fler aktiverade sin krisledningsnämnd. Men man verkar göra bedömningen att kris är översvämningar eller när dricksvattenförsörjningen inte fungerar och att den här typen av smygande kris är annorlunda, att  beslutsfattandet måste vara hållbart över tid, säger Mikael Granberg, professor i statsvetenskap vid Karlstad universitet.

Login