Kortare tid i häkte med nytt förslag

RÄTTSVÄSEN. Tiden i häkte ska bli kortare och domstolarnas kontroll av restriktioner ska bli hårdare, enligt regeringens utredare. Förslagen kommer efter år av internationell kritik mot de svenska reglerna om personer som sitter häktade.

Sverige har under lång tid fått upprepad kritik från Europarådet och FN för långa häktningstider, att häktade har omfattande restriktioner och att barn hålls inlåsta på häkten. En del ändringar har gjorts under årens lopp, men förra året initierade regeringen en utredning för att ta fram nya förslag.

På måndagen presenterade utredaren Inger Söderholm, lagman vid Attunda tingsrätt, sina förslag som väntas leda till något färre häktningar och kortare tider i häkte.

– Det blir en bättre prövning och åklagaren blir också skyldig att ange en tidplan och det blir en press på att utredningen går snabbare och det kan leda till kortare häktningstider. Dessutom minskar isoleringen och för barn blir det en påtaglig förbättring, sade Ingers Söderholm då utredningen presenterades.

Login