Kritik mot ofärdigt förslag om koncentrerad vård

REMISS. Hundratals liv kan räddas om den högspecialiserade vården koncentreras, enligt en utredning. Ett i grunden bra förslag enligt remissinstanserna, men flera delar är inte tillräckligt genomarbetade.

Med ökad nationell styrning av den högspecialiserade vården blir jämlikheten större och vårdkvaliteten högre enligt ett utredningsförslag. Utredningen som har fått namnet Träning ger färdighet menar att genom att koncentrera vården på nationell och regional nivå kan komplikationer minska, vårdköer kortas och uppemot 500 dödsfall undvikas varje år.

När förslaget nu har varit ute på remiss har en övervägande majoriteten ställt sig positiva till förslaget. Bland andra Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting delar utredningens slutsats att det skulle vara det bästa för patienten och ge bäst medicinskt resultat vid komplicerade fall.

SKL framhäver samtidigt att landsting på sina håll redan har börjat att dela upp ansvaret mellan olika sjukhus. När det kommer till att koncentrera vården på regional nivå anser SKL att staten inte borde ha något med det att göra. Istället borde Socialstyrelsen tillsammans med landstingen omedelbart påbörja ett arbete inom ramen för den lagstiftning som finns idag.

Login