L vill inrätta författningsdomstol 

LAGPRÖVNING. Att regeringen vid ett antal tillfällen ignorerat Lagrådet gör att Liberalerna vill ändra grundlagen. Samtidigt vill partiet grundlagsskydda public service.  

I Sveriges nuvarande lagprövningssystem prövas de allra flesta svenska lagförslag av Lagrådet. Lagrådet granskar om lagförslaget är förenligt med grundlagarna men också om lagförslaget är rättssäkert, tillämpbart och fyller det syfte lagstiftaren har.  

Men Lagrådet är ingen domstol, myndighetens ord är helt enkelt inte lag, varför det står regeringen fritt att gå vidare med ett lagförslag trots kritik från Lagrådet. Historiskt hör det till ovanligheterna men det förekommer att regeringar, trots massiv kritik från Lagrådet, går vidare med lagstiftningen i en eller annan form. 

Ett fall var gränskontrollerna, ett annat sexköpslagen. Det senaste exemplet är den så kallade gymnasielagen, vars syfte är att möjliggöra för asylsökande som kom innan den 24 november 2015 att få stanna i Sverige för att slutföra studier. Regeringens ignorerande av Lagrådet har fått Liberalerna att se rött.  

Login