Löfven ska sondera – omröstning kan ske på onsdag

Ulf Kristersson (M) lyckades inte få ihop tillräckligt många mandat för att bli framsläppt som statsminister. Nu får Stefan Löfven (S) chansen. Vänsterpartiet har meddelat att partiet kommer släppa fram honom. Så nu är det bara en vilde som kan sätta käppar i hjulet.

Ulf Kristersson hade till i dag på sig att sondera för en ny regering. Men redan på torsdagen kom han fram till att han inte har det stöd som krävs.

– På den grunden har jag dragit slutsatsen att det inte finns parlamentariska förutsättningar att fortsätta sonderingsuppdraget. Jag har informerat talmannen om detta och lämnat tillbaka sonderingsuppdraget till honom, sade han på pressträffen.

Talman Andreas Norlén har nu gett uppdraget till Stefan Löfven (S). Denne får till på måndag på sig. Det som gäller för Löfven är att han ska lyckas få stöd av både C, V och MP samt den politiska vilden Amineh Kakabaveh. På eftermiddagen meddelade Vänsterpartiet att de kommer att rösta gult till honom utan krav på inflytande över budgeten. Så då återstår egentligen bara Amineh Kakabaveh. Det återstår att se vad hon röstar.

Login