Löfvens bråk med EU-nämnden – KU-anmälningarna prövar ny fråga

Måste statsministern lyda när EU-nämnden pekar med hela handen, även om nämndens sammansättning inte speglar riksdagens majoritetsförhållanden? Frågan är ny och det gör den kommande KU-prövningen extra intressant, enligt flera sakkunniga.

Efter att Stefan Löfven uppgett att han inte behövde följa EU-nämndens uppmaning har både Moderaternas Tobias Billström och SD:s Martin Kinnunen lagt fram två anmälningar till konstitutionsutskottet för att få statsministerns agerande granskat.

Som grund för anmälningen pekar de båda ledamöterna bland annat på att KU vid ett flertal tillfällen ”har framhållit betydelsen av att en ståndpunkt som har förankrats i EU-nämnden fullföljs fullt ut i rådet”, såsom Moderaternas gruppledare Tobias Billström exempelvis uttrycker det i anmälan.
– Riksdagsordningen är skriven på det viset, att det är vad EU-nämnden säger som är det som statsministern ska gå på när han åker ner och företräder Sverige, säger gruppledaren vidare.

Men enligt Altingets uppgifter, efter kontakter med flera sakkunniga inom både Riksdagsförvaltningen och Regeringskansliet, så är det oprövad mark som föreligger i den aktuella frågan.

{{quote:8233:L}}Det gäller särskilt för det ena av två huvudargument som statsministern fört fram – att nämnden inte skulle spegla den parlamentariska majoriteten.

För även om det bland annat genomförts en grundlig utredning i ärendet, ”EU-arbetet i riksdagen” – som också leddes av Tobias Billström –  så har inte principen om EU-nämnden återspeglar riksdagens majoritetsförhållanden aktivt avgjorts ännu.
– Den situationen som vi har nu betänktes inte då, men är ju central, bland annat med tanke på att vi fortsatt väntas ha minoritetsregeringar framöver, säger en sakkunnig till Altinget, som föredrar att vara anonym.

Login