Lokalt regelverk kan tvinga kommunalråd att lämna

Ulf Olsson (S) har varit kommunalråd i Borås i 27 år. Nu kan han tvingas lämna sitt uppdrag på grund av ett lokalt fattat beslut som innebär att socialdemokratiska politiker får sitta max tre mandatperioder på samma post. Det rapporterar Borås Tidning

Det var förra året som Borås arbetarekommun tog beslut om att införa en tidsgräns för hur länge en socialdemokratisk politiker får stanna på sin post, oavsett uppdrag och nivå. Tre mandatperioder motsvarar 12 år och Olsson har därför suttit kvar mycket längre än tillåtet. Det finns dock en möjlighet för undantag från regeln, om det finns särskilda skäl. Då ska det beslutas av ett medlemsmöte efter att valberedningen motiverat vilka dessa särskilda skäl är.

Ulf Olsson började sin politiska karriär i SSU och valdes in i kommunfullmäktige år 1991. Han är också vice ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation sedan år 2017.

Hur den nya regeln påverkar hans politiska framtid är ännu oklart men ett slutgiltigt besked ges möjligen när kommunfullmäktigelistan fastställs i mars nästa år. Olsson har meddelat att han inte uttalar sig om det interna beslutet under pågående nomineringsprocess.

Login