M-kritik mot utredning – vill göra tjänstemannaansvar till valfråga

För fyra år sedan uppmanade riksdagen regeringen att komma med förslag på ett utvidgat tjänstemannaansvar. Nu har utredaren kommit fram till att det nuvarande systemet är bra. Men Moderaterna ser inte slaget förlorat utan är beredda att ta frågan med sig in i valrörelsen.

För fyra år sedan, våren 2018, riktade en enig riksdag ett tillkännagivande till regeringen om ”en översyn av lagstiftningen om tjänstefel (…) med inriktningen att det straffbara området ska utvidgas”. Regeringen tog tid på sig men tillsatte i maj 2020 en utredning.

I direktiven till den fick utredaren i uppdrag att i stället för att utreda hur straffansvaret ska utvidgas, utreda om det ska utvidgas. Nu har utredaren Anne Rapp kommit fram till att reglerna är bra som de är. Det får kritik från Ida Drougge (M), ledamot i konstitutionsutskottet och en av dem som motionerat om frågan före tillkännagivandet.

{{image:19590:L}}– Jag tycker att det var onödigt av regeringen att lägga på utredaren att själv avgöra om det behövdes tas fram ett förslag på hur man kan vidga och skärpa ett tjänstemannaansvar. De hade ju kunnat utreda om det behövs och oavsett slutsats skriva fram hur det skulle kunna göras, säger hon till Altinget och fortsätter:

Login